Abdullah DAMAR

Abdullah DAMAR

İşte Abdullah DAMARın kaleminden kendi güncel biyografisi 

Mesleki İyilik Hali Nasıl Sağlanır?

İyilik hali, kişinin yaşamıyla ilgili kendisini değerlendirmesi, yaşamlarıyla ilgili bilişsel ve duyuşsal etkinliklerini kantara koyması; yaşam doyumu, olumlu duyguların varlığı, olumsuz duyguların azlığı veya yokluğundan oluşmaktadır.

İyilik hali, kişinin yaşamıyla ilgili kendisini değerlendirmesi, yaşamlarıyla ilgili bilişsel ve duyuşsal etkinliklerini kantara koyması; yaşam doyumu, olumlu duyguların varlığı, olumsuz duyguların azlığı veya yokluğundan oluşmaktadır.

Bireylerin olumlu duygulara, olumsuz duygulardan daha fazla sahip olması iyilik halinin yüksek düzeyde olduğu anlamına gelebilir.

İyilik halini etkileyen birçok değişken vardır. Gelir, yaş, cinsiyet, sağlık, eğitim, kişilik, evlilik, kültür, din, başa çıkma, ruminasyon, özsaygı, anne baba tutumu ve genetik şeklinde sıralanabilir. Bireyin öznel iyi oluşunu etkileyen değişkenlerin etkisi bireyden bireye farklılık gösterebileceği gibi; farklı devletlerde, farklı toplumlarda, farklı coğrafyalarda, farklı kültürlerde de farklılık gösterebilir.

Öğretmenler, gelecek kuşakları yetiştiren, kişide ve toplumda değişiklikler ortaya çıkarabilen meslek mensupları olarak yüksek düzeyde iyi oluş haline ihtiyacı olan bireylerdir. Bu anlamda öğretmenlerin mesleki iyilik halinin arttırılmasına yönelik kendilerinin de yapabilecekleri olduklaç fazla sayıda etkinlik vardır. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır;

-Yeni bir dil öğrenmek.

-Kitap okuma topluluklarına katılmak.

-Görev yaptıkları bölge hakkında tarihi, kültürel ve sosyolojik araştırmalar yapmak.

-Müze ziyaretleri yapmak.

Kültür turlarına katılmak.

-Enstrüman çalmak, fotoğrafçılık yapmak gibi hobiler edinmek.

Sanat etkinliklerine katılmak.

-Kişisel ilgi alanlarına yönelik sosyal medya ve web sitelerini takip etmek.

-Yaşam boyu öğrenme etkinliklerine katılmak.

-Kongreler, seminerler, paneller ve atölye çalışmalarına katılmak.

-Mesleki eğitimlere katılmak.

Meslektaşlarla etkileşim içinde olmak.

-Akademik yayınları takip etmek.

-Yeni eğitim teknolojilerini takip etmek.

-Çeşitli konularda eğitim materyalleri hazırlamak.

-Alanla ilgili güncel gelişmeleri takip etmek.

-Proje çalışmaları yapmak.

-Mesleki örgütlere üye olmak ve aktif katılım sağlamak.

Kuşkusuz bu etkinlikler çoğaltılabilir. Bu etkinliklere katılmak veya bu etkinlikleri bireysel olarak yapmak öğretmenlerin hem iyi olma halini arttırır, hem de entelektüel kapasitelerinin yükselmesine yol açar.

Bütün meslektaşlarımıza bu etkinliklerden en az beş tanesine katılmalarını veya kendilerinin bunlara benzer etkinlikler yapmalarını öneriyoruz.

 

Abdullah DAMAR | 29.11.2023