Abdullah DAMAR

Abdullah DAMAR

İşte Abdullah DAMARın kaleminden kendi güncel biyografisi 

Neden Farklılaştırılmış Öğretim?

İlk ve ortaöğretim okullarında öğrenim görmekte olan çocuklarımızın farklı toplumsal kesimlerden, farklı aile yapılarından, farklı ekonomik düzeye sahip ailelerden, farklı kültürel ve dinsel yapılardan geldiğini biliyoruz.

 

Farklılaştırılmış öğretim, öğrencilerin öğrenme geçmişlerini, hazırbulunuşluk düzeylerini, ilgi alanlarını ve öğrenme profillerini derslere dâhil ederek birçok öğrenci için aktif öğrenme fırsatlarını artırır. Yine farklılaştırılmış öğretim; hazırbulunuşluk düzeyleri, ilgi alanları ve öğrenme profillerindeki farklılıklara odaklanıldığında öğrencilerin en iyi öğrendiği öncülüne dayanan bir öğretim felsefesi olarak tanımlanabilir.

“Neden farklılaştırılmış öğretim?” sorusunun yanıtı aşağıdaki şekilde özetlenebilir;

-Farklılaşmayı destekleyen öğretmenler, sınıfta bir iş birliği atmosferi yaratmaya yardımcı olarak zaman ve kaynakları esnek ve yaratıcı bir şekilde kullanabilirler.

-Farklılaştırılmış öğretim, farklılıkları barındıran bir topluluk olarak sınıfı destekler. Tüm öğrencilerin başarılı olabileceği ve fayda elde edebileceği bir ortamın oluşmasına olanak tanır.

-Farklılaştırılmış bir sınıfta öğrenciler birbirlerinden hazırbulunuşluk, ilgi alanları ve öğrenme profillerine göre önemli ölçüde farklılaşırlar.

-Farklılaştırılmış bir sınıfta öğretmen, sınıftaki her öğrencinin öğrenme potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için bu farklılıkları hesaba katmak zorundadır.

-Farklılaştırılmış öğretim, öğretmenin öğrenme ortamındaki farklı öğrenme stillerini destekleyerek ve öğrenci farklılıklarını dikkate alarak öğrenmenin içeriğini ve sürecini planlamasına olanak tanır. Ayrıca grup öğrenimini teşvik eder ve bireysel ya da bağımsız öğrenme için fırsatlar yaratılabilir.

-Öğrencilerinin öğrenme ihtiyaçlarının farkında olan öğretmenler, onların en iyi öğrenecekleri yollar hakkında verimli seçimler yapmalarına yardımcı olur.

Farklılaştırılmış öğretimin hayata geçirilmesi için de öncelikle öğrenci sayısının 24’ü geçmediği sınıflar, farklılaşmayı destekleyen öğretmenler, bütün öğrencilerin kendi yetenekleri doğrultusunda öğrenebileceğine olan güçlü inanç, her öğrencinin biricik ve farklı olduğunu kabullenme, öğrencilerin çeşitli açılardan farklı olması nedeniyle öğretmenin bu öğrencilere göre etkinlik hazırlanması, plan yapılması ve bu çalışmalarda öğretmenin bütün öğrencilere yol göstermesi ve rehberlik etmesi gereklidir.

Kaynaklar

Başöğretmenlik Yetiştirme Programı Çalışma Kitabı-Meb


Abdullah DAMAR | 14.10.2024