Abdullah DAMAR
İşte Abdullah DAMARın kaleminden kendi güncel biyografisi
İşte Abdullah DAMARın kaleminden kendi güncel biyografisi
Gaziantep te öğretmen olarak görev yapmaktayım. Son olarak Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi alanında yüksek lisans yaptım. Sosyal faaliyetler ve siyasetle ilgiliyim. Eğitim sen sendikasında çeşitli kademelerde yöneticilik yaptım. Milli eğitim bakalığının taşra teşkilatında şube müdürlüğü ve milli eğitim müdürlüğü yaptım. Aktif olarak siyasetle ugraşıyorum. İyi bir okuyucuyum. Gaziantepte günlük olarak yayınlanan Gaziantep Şirinnar haber sitesinde, Ekspres Gazetesinde ve ajanskamu.com, mebpersonel.com, egitimciyiz.com, haber3.com gibi internet sitelerinde köşe yazıyorum.Ayrıca Radyo Şirinnar'da Kitap Kulübü ve Eğitim üzerine programları yapmaktayım.
Kamusal eğitim, bütün vatandaşların eğitim hakkından yararlanması için eğitim hizmetlerinin devlet tarafından herhangi bir ücret alınmadan ücretsiz olarak sunulması anlamına gelmektedir.
İyilik hali, kişinin yaşamıyla ilgili kendisini değerlendirmesi, yaşamlarıyla ilgili bilişsel ve duyuşsal etkinliklerini kantara koyması; yaşam doyumu, olumlu duyguların varlığı, olumsuz duyguların azlığı veya yokluğundan oluşmaktadır.
Sosyal medyada bir tartışma sırasında, çocukların olumsuz davranışlarından yakınan, onları susturmaya çalışan, sınıf tekrarının çok zor olması nedeniyle otorite kuramadığını söyleyen, çocukları notla tehdit etme dışında başka yol ve yöntemin kalmadığından söz eden öğretmenlere rastlamamız bizi ister istemez ‘Sınıf yönetimi ilkelerini” yeniden düşünmeye, bilince çıkarmaya yöneltti.
Eğitim politikası, Bir toplumun, ya da bir eğitim kurumunun saptanan eğitim ereklerine ulaşmak için alacağı kararlara temel olmak üzere hazırlanan, değişen toplumsal ve ekonomik koşullara uygun görüş ve yargıları da kapsayan genel plan olarak tanımlanmaktadır.
Eğitim politikası, Bir toplumun, ya da bir eğitim kurumunun saptanan eğitim ereklerine ulaşmak için alacağı kararlara temel olmak üzere hazırlanan, değişen toplumsal ve ekonomik koşullara uygun görüş ve yargıları da kapsayan genel plan olarak tanımlanmaktadır.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve başta Eğitim Sen olmak üzere, KESK’e bağlı sendikalarda, 2023 yılı sonuna kadar sürecek olan kongreler süreci başladı.
Yaratıcılık, her bireyde var olan ve insan yaşamının her bölümünde bulunabilen bir yeti, günlük yaşamdan bilimsel çalışmalara dek uzanan geniş bir alanı içine alan süreçler bütünü, bir tutum ve davranış biçimidir.
2011 yılında başlayan ve halen devam eden Suriye iç savaşından sonra can ve mal güvenlikleri ortadan kalkarak ülkemize sığınan Suriye vatandaşlarının göç hareketi halen devam etmektedir.
Lider denilince ilk olarak yönetici, amir, müdür, şef gibi yönetim statüleri akla gelir. Liderlik denilince de, belirli bir yetkiyi ve gücü kullanarak, süreci yönetme, kurumu belli bir noktadanbaşka bir noktaya taşıma işi akla gelir.
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılının başlamasına az bir zaman kala yaşamımızı kuşatan ekonomik, sosyal, siyasal ve küresel sorunlar had safhaya ulaşmış durumda. Bu kaotik ortam toplumun bütün kesimlerini doğrudan etkilediği gibi çocuklarımızı da dolaylı yoldan etkiliyor.
2023-2024 Öğretim Yılı yaklaşırken birçok ilden, kayıt parası ile ilgili dudak uçuklatan rakamlar basına yansımaya başladı.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi bir görevde çalışırken çeşitli nedenlerle görevlerinden çekilen veya çekilmiş sayılan kişiler, tekrar bu kanuna tabi bir göreve atanmak isteyebilir.
Sosyal devlet, toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak kurulan ve yönetilen bir devlettir. Sosyal devletin amaçları, toplumun refahını ve adaletini sağlamaktır. Bu amaçlar, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda insanların ihtiyaçlarını karşılamayı içermektedir.
Milli Eğitim Bakanı SayınYusuf Tekin, katıldığı bir canlı yayın programında, kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin, "Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum." dediğini iddia ederek "Şimdi benim Milli Eğitim Bakanı olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşmasını sağlamaktı. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli.”
Milli Eğitim Bakanlığının bu yıl planladığı “Yaz Okulu” uygulamasındaki gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bazı valilikler tarafından, disiplin amirlerince verilen cezaya itiraz eden memurun itirazının disiplin kurulları tarafından kabulü halinde disiplin amirince cezanın hafifletilerek verilmesi durumunda memurun bu cezaya da itiraz hakkının bulunup bulunmadığı hususunda tereddüde düşülerek, konu hakkında Devlet Personel Başkanlığından görüş sorulmuştur.
Memurların en çok merak ettiği konulardan biri de, memuriyetten çeşitli nedenlerle ayrılmış kişilere disiplin cezası verilip verilmeyeceğidir.
14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin sonuçlanması ve yeni Hükümetin kurulmasıyla birlikte gözler başta ekonomi ve eğitim olmak üzere uygulanacak yeni politikalara çevrildi.
Tekerrür, TDK sözlüğünde “Tekrarlanma” anlamına gelmektedir. Disiplin hukukunda tekerrür ise “Bir defa suç işlendikten ve bu suçtan dolayı cezası kesinleştikten sonra, kanunun belirttiği sürelerde tekrar suç işlenmesi durumu” olarak tanımlanmıştır.
14 Mayıs 2023 seçimlerinin genel olarak “sol” açısından hezimetle sonuçlanması, çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. Ancak bu tartışmalara bakıldığında başarısızlığın nedenleri arasında genellikle dışsal nedenler ön plana çıkıyor. Yani sol yapı ve partiler özeleştiri ve çuvaldızı kendine batırmak yerine, başkalarını eleştirmeyi ve iğneyi başkalarına batırmayı yeğliyor!
Yapılan bürün araştırmalarda, cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye halkının siyasal tercihini yüzde 60 -70 sağ, yüzde 30-40 sol partilerden yana kullandığını; sol bir siyasal partinin kısa bir dönem hariç tek başına iktidar olamadığını; askeri darbeler, ekonomik krizler, işsizlik, yoksulluk, etnik ve dinsel görünümlü katliamlar gibi toplumsal sorunlar yaşandığı halde “Sol”un güçlenemediğini, aksine yaşanan bu kadar soruna rağmen hep sağ partilerin kazançlı çıkarak iktidar olduğunu ya da iktidarda kaldığını görürüz.
Yıllardır tartışılan ve Öğretmenlik Meslek Kanunu gündeme geldikten sonra daha da ön plana çıkan öğretmenlik mesleğinin geleceğiyle ilgili tartışmalar 14 Mayıs 2023 seçimleriyle birlikte daha da görünür hale geldi.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan kamu görevlileri için disiplin hukukunu bilmek, görev yaptıkları süre içinde hem görevde yükselmelerinde, hem de görevleri sırasında sağlıklı bir iş ve kurum içi ilişki için çok önemlidir.
Eğitim tarihini incelemek, eğitim sisteminin bugününü anlamak ve bugüne ilişkin çözüm önerileri geliştirmek açısından çok önemlidir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun istismar edilen iki düzenlemesi vardır. İlki, 59,60..maddelerde düzenlenen ‘İstisnai memurluklar’; ikincisiyse, 76.maddede düzenlenen ‘Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi’dir.
Disiplin hukuku, memurlar ve diğer kamu örevlilerinin mevzuata, çalışma düzenine ve hizmetin gereklerine aykırı eylemlerine karşı düzenlenen idari yaptırımları içeren bir disiplindir.
2022-2023 Eğitim Öğretim Yılının ilk dönemi 20 Ocak 2023 tarihinde sona erdi. Bu dönem de dâhil olmak üzere, son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri de karne notlarının aşırı şişirilerek, öğrenci ve velilerde geçici bir memnuniyet hissi yaratılmasıdır.
Milli Eğitim Bakanlığının pembe tablolar çizmesine rağmen, eğitim sistemimizin bütün öğretim kademelerinin içinde bulunduğu olumsuz durum, toplumun bütün kesimlerin tarafından biliniyor.
Cumhuriyetin kuruluşunun 100’ü yıldönümü, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi ve ekonomik krizden çıkış beklentileri arasında 2023 yılına girdik. 2023 yılı, eğitim sistemimiz ve sistemden etkilenen bütün yurttaşlar açısından oldukça önemli.
Disiplin soruşturmaları, kamu görevlilerinin görevleriyle ilgili konularda kuralların dışına çıkması, yasaların suç saydığı fiilleri yapması veya yapması gereken işleri mevzuata uygun olarak yapmaması sonucu gündeme gelen işlemlerdir.
Yetenek, bir kişinin herhangi bir şeyi anlaması, yapabilmesi veya o işi yerine getirme yeterliliği ve gücü olarak bilinmektedir.
Kapitalist sistemin insan davranışları üzerindeki olumsuz etkisi, kentleşmeyle yaşanan bireyselleşme, ebeveynlerin her ikisinin de çalışma yaşamında yer alması nedeniyle çocuklarına yeterince zaman ayıramaması, teknolojinin ve kitle iletişim araçlarının gelişimi,‘Mahalle’nin ve oyun arkadaşlığının yok olması, okulların birer test çözen etüt merkezlerine dönüşmesi müziğin ve görsel sanatların çocuğun hayatından çekilmesi ve başkaca birçok neden okula yansıyarak, çocuklarımızda olumsuz davranışların gelişmesine neden oluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında düzenleyeceği Kariyer Basamakları Sınavı’nın ve Kanunun kendisinin iptal edilmesi tartışmaları devam ediyor.
üresel vatandaşlık öncelikle sosyal adaleti, eşitliği, barış ve mücadeleyi önceleyen; farklılıklara saygı duyan, eleştirel düşünen, tartışan; insana ve eşyaya saygı duyan; çatışmaları işbirliği içinde çözmeye çalışan, adaletsizlik ve eşitsizlikle mücadele edebilen, kendini bilen ve kendine saygı duyan; empati kurmayı bilen, sorumlu ve özellikle sosyal adalet ve eşitlik gibi tutumları benimsemiş olan bireyleri tarifleyen bir kavramsal çerçevedir.
Günümüzde öğretmenlerden, öğrencilerin öğrenme ve gelişim süreçlerinin bütüncül bir anlayışla izlemesi ve değerlendirmesi beklenmekte, bu değerlendirmenin yapılabilmesi için de süreç ve sonuç odaklı değerlendirme yaklaşımlarının bütünleşik ve uyumlu bir anlayışla etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Türkiye eğitim sisteminin genel sorunlarına bakacak olursak; İlki, 12 Eylül darbesiyle hayata geçirilen neoliberal sistemin eğitime yansıması anlamına gelen özelleştirme ve ticarileştirme sonucunda ortaya çıkan niteliksizleşme ve eğitim hakkı, -İkincisi, eğitim yönetimi alanında yaşanan dejenerasyon, -Üçüncüsü ise öğretmen özerkliğidir, diye düşünüyorum.
Eğitim tarihimizde yaşanmış olan olguların, değişim çabalarının, gerçekleşmiş ve gerçekleşmemiş olan kurumlaşmaların bilinmesi ve bunların değerlendirilmesi, bugün ve gelecekte eğitim sistemimizi etkileyen en önemli unsurlardan biridir.
Kamuoyunda, özellikle de Liselere Giriş Sınavları sürecinde, hemen hemen bütün velilerin deneyimlediği ‘Proje Okulları” mevzuattaki ismiyle özel program ve proje uygulayan okulların yasal dayanağı 652 Sayılı Kararnamenin 37.maddesinin 9.fıkrasıdır.
Öğretmenlik mesleğinin çokça tartışıldığı bu günlerde, tartışmalarda ihmal edilen en önemli konulardan biri de öğretmenlerde bulunması gereken kültürel, sosyal, entelektüel ve mesleki değerlerin ne olması gerektiğidir.
2022-2023 Eğitim Öğretim Yılının yaklaştığı bugünlerde geride bıraktığımızı düşündüğümüz pandemi kısıtlamaları yeniden gündeme gelir mi, tartışmaları yaşanıyor.
Osmanlı Devleti'nde II. Mahmut dönemine kadar eğitim işlerinden sorumlu bir devlet görevlisi bulunmuyordu. Bu dönemde Heyet-i Vükela yani Bakanlar Kurulu'nun kurulmasıyla Evkaf Nazırlığı, eğitim işlerinden sorumlu oldu.
Öğretmenlik Meslek Kanununun apar-topar TBMM’ye sevk edilip; Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda hiçbir değişikliğe uğramadan kabul edilmesiyle; meclis genel kurulunda da herhangi bir değişikliğe uğramadan kanunlaşacağı anlaşılıyor.
Kapitalist sistemin bugün geldiği aşama, hem sistemin yürüyemez halde olduğunu, hem de sonuçları itibarıyla insanlığa mutluluk getirmediğini apaçık gösteriyor. Özellikle eğitimin, emeğin yeniden üretimi ve kurulu düzene uygun, itaatkâr insanlar yetiştirme işlevleri gelinen aşamada insan karakterini tahrip eden, insanı kendine, ürettiği ürüne ve doğaya yabancılaştıran bir noktaya ulaştırmış durumda.