Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, uzmanların eleştirdiği hibe ile 'yerinde dönüşüm' projesine 155 bini aşkın başvuru yapıldığını açıkladı. Özhaseki, 180 bin konutun ihalesinin tamamlandığını da söylerken, "İnşaat hızla devam ediyor" dedi.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin yıkıma yol açtığı illerde kentlerin yeniden kurulumuna dair uzmanların planlama uyarılarına karşın, kısa süre içinde çeşitli yerlerde temeli atılarak başlatılan 'yapılaşma' sürüyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 6 Şubat'ta meydana gelen, 11 şehri ve 14 milyon insanı doğrudan etkileyen Maraş merkezli depremin ardından 6 ayın geçtiğini anımsattı.
1 YILDA 319 BİN KONUT VAADİ
Devletin afetin "ilk anından itibaren" olduğu gibi bütün imkan ve birikimiyle sahada çalışmalarına devam ettiği ifadelerini kullanan Özhaseki, şu bilgileri paylaştı:
"Şu ana kadar 180 bin konutumuzun ihalesini tamamlayarak çalışmalara başladık. İnşaatlar hızla ilerliyor. Hem rezerv alandaki çalışmalarla hem de yerinde dönüşüm ile 11 şehrimize, güvenli, yöresel mimariye uygun ve iklim dostu konutlar kazandıracağız. Yerinde Dönüşüm Projemize başvurular her geçen gün artarak devam ediyor. Başvuru sayısı şu an itibarıyla, 132 bin 394'ü konut, 22 bin 899'u iş yeri olmak üzere toplam 155 bin 293’e ulaştı. Projemize teveccüh gösteren tüm vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşallah bir yıl içerisinde 319 bin toplamda da 680 bin konutumuzu inşa ederek afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz."
Bilim Akademisi Üyesi, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgenin Diyarbakır’dan Hatay’a kadar çok ciddi bir deprem bölgesi olduğunu vurgusuyla, sürecin ehil eller tarafından yürütülmesi gerektiğine işaret ederek, “Aklımızı başımıza toplamamız lazım, insanlarımız ölüyor” demişti.
'Yerinde dönüşüm' projesiyle ilgili de uyaran Görür, Görür, “İnsanlara diyorlar ki ‘evinizi yaparsanız size para vereceğiz’, bizim Anadolu insanı nereden bilsin, fay, zemin şu bu vs. parayı alıp başını sokacak yeri kış gelmeden yapmaya çalışır. Özel malzemeyi, planı beceremez. Müteahhit gelir, parayı alır vatandaşı içine sokar. Buralarda acele etmeden, devletin bilgisi dâhilinde TOKİ’nin çalıştırılması gerekiyor. Acele edilsin diye taviz verilmemesi gerekir” diye konuşmuştu.
Görür ayrıca sosyal medya hesabından şu paylaşımı yapmıştı:
"Sayın Şehircilik Bakanının ağzından duydum. Evlerini yaptıracak insanlara maddi yardım yapıp kredi vereceklermiş. Bu bir bakıma çok güzel ama amaca ulaşamaz. Deprem bölgelerinde deprem dayanımlı kaliteli binalara ihtiyaç var. Vatandaşa yardım edip kendi inşaatını yap dersen vatandaş alel acele ucuz binalar yapar ve içine girer. Zaten verilen destek de daha iyisini karşılamaz. Deprem bölgesinin jeolojik ve zemin karakteri gereği özellikli binalara ihtiyacı var. Bu da herhangi bir müteahitle ve alelusül bir yapıyla olmaz. Lütfen TOKİ ve özel tasarlanmış binalarla bu işi bitiriniz, saygıyla."
Naci Görür’ün yanı sıra Maraş ve Hatay’dan Artı Gerçek'in görüştüğü mühendis ve mimarlar, bölgedeki depremzedelerin barınma sorununa çare üretmek için ruhsatı ve projesi olmayan konut yapmaya başladığını belirterek, mevcut tablonun deprem öncesi süreçlerden farksız olduğunu dile getirmişti.
YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ
'Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında, kendi yapısını yerinde inşa edecek depremzedelere, konutlar için 500 bin TL, iş yerleri için de 250 bin TL hibe verileceğini açıkladı. Ayrıca, konutlar için 500 bin ile 800 bin TL, iş yerleri için de 250 bin ile 500 bin TL arasında faizsiz kredi kullanma imkânı sağlanacak.