İşgalci Fransız güçlerine karşı mücadele etmek ve halkı bilinçlendirmek için, Adana’nın işgal altında olduğu 1918 yılında Ahmet Remzi Yüreğir tarafından kurulan Yeni Adana Gazetesi, 105. yılında yayın hayatına son verme kararı aldı.
Anadolu’nun emperyalist güçler tarafından işgal edildiği dönemde, 25 Aralık 1918’de yayın yaşamına başlayan Yeni Adana Gazetesi, Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele’yi anlatma fikriyle Adana’da yaptığı toplantılarda bulunan Ahmet Remzi Yüreğir tarafından kuruldu. Adana’nın işgal altında olduğu sırada kurulan gazete, “halkı işgallere karşı bilinçlendirmek” amacıyla kurulsa da, hızla Kuvayi Milliye’nin “fikir platformuna” dönüştü. Yurdun işgallerden kurtulup, cumhuriyetin kurulmasından sonra gazete, Atatürk’ün ilke ve devrimlerini yaşatmak ve yaymak amacıyla faaliyetini sürdürdü. Cavit Orhan Tütengil’in deyimiyle 105 yıldır “Atatürk Türkiyesi’nin ileri karakolu” olarak yayın yapan Yeni Adana, ekonomik gerekçeler ve maddi imkansızlıklar nedeniyle yayın yaşamına son verme kararı aldı.
"AİLE, KAYNAKLARINI KULLANIYORDU"
Gazetenin kapanması, cumhuriyetçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Gazetenin imtiyaz sahibi Çetin Remzi Yüreğir’in kızı Oya Yüreğir, gazetenin kapanma sürecini Cumhuriyet’e anlattı. Gazetenin her yıl maddi bir krizden geçtiğini belirterek, “Git gide artan işçilik ve asgari ücret maliyetleriyle giderler karşılanamıyordu. Aile kendi kaynaklarını kullanarak bir yere kadar geldi. Ama bunun böyle sürdürülmesi artık mümkün gözükmüyor” dedi. Gazetenin kapatılma kararını Çetin Remzi Yüreğir’in aldığını bildiren Yüreğir, “vasi” olarak kapatma sürecini kendisinin yürüttüğünü söyledi. “Bu alınması gereken bir karardı” diyen Yüreğir, gazetenin çevrimiçi olarak bir süre daha sürdürüleceğini açıkladı.