Nâzım Hikmet 61. Ölüm Yıldönümünde Anılıyor: 'Hep 19 Yaşında Bir Şair'
Haber Kategorisi: Kültür-Sanat

Nâzım Hikmet 61. Ölüm Yıldönümünde Anılıyor: 'Hep 19 Yaşında Bir Şair'

Şair Nâzım Hikmet, 61 yıl önce bugün, 3 Haziran 1963'te aramızdan ayrıldı. Ancak, onun eserleri ve düşünceleri hala aramızda yaşamaya devam ediyor. Nâzım Hikmet, yobazın karanlığına karşı direnişiyle tanınan, Türkiye'de emek ve insanlık değerlerini savunan olağanüstü bir şair olarak hatırlanıyor.

Nâzım Hikmet, yaşamı boyunca kalemiyle karanlığa karşı kurşun eriten bir savaşçıydı. Türkiye'de emek ve insanlık değerleri her direnişte ve yükselişte onun izlerini taşır. 61 yıl geçmesine rağmen, boyun eğmeyen insanlık Nâzım Hikmet’in aydınlığa çağıran elini hala hissediyor.

Hep 19 Yaşında Bir Şair

Asaf Güven Aksel, yıllar önce kaleme aldığı "Hep 19 Yaşında Bir Şair" başlıklı yazısında, komünist şairin hayatını ve mücadelesini anlatmıştı. İşte Aksel'in yazısı:

"Dedesinden Nâzım’ı, babasından Hikmet’i alarak 1902’de Selanik’te doğan Nâzım Hikmet, hayatı boyunca özgürlük ve adalet için mücadele etti. İlk şiirini 11 yaşında yazan Nâzım, Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’de dayısının şehit düşmesiyle emperyalizme karşı bilinçlenmeye başladı.

1920’de İstanbul işgal altındayken, Kuvvayı Milliye’ye katılmak üzere İnebolu’ya giden Nâzım, 1921’de Bolu’da öğretmenlik yaparken şiirlerinde halkın sıkıntılarını ve adaletsizliği dile getirdi. 1921’de Rusya’ya giderek Doğu Halkları Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde siyasal bilimler eğitimi aldı.

Nâzım Hikmet, 1925'te Türkiye’ye döndüğünde komünist kimliği ve mücadeleci ruhuyla dikkat çekti. 1928’de genel af ile serbest kaldıktan sonra edebi eserleriyle Türkiye ve dünya edebiyatında önemli bir yer edindi. 19 yaşında yazdığı "835 Satır" adlı eseriyle edebiyat dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Şiirle Geçen Bir Ömür

Nâzım Hikmet’in şiirleri, oyunları, makaleleri ve senaryoları, onun halkın safında yer alan bir savaşçı olduğunu gösterir. O, şiirlerinde işçileri, köylüleri ve ezilen halkları anlatarak onların sesi oldu. Nâzım, Türkiye Komünist Partisi'ni (TKP) destekledi ve ülkesini, işçisini, köylüsünü canından çok sevdi.

Şiirlerinde aşkı, hasreti, mücadeleyi ve özgürlüğü dile getiren Nâzım, 3 Haziran 1963’te Moskova’da hayata gözlerini yumdu. Ancak, onun şiirleri ve düşünceleri hala yaşıyor ve ilham veriyor. Nâzım Hikmet, 19 yaşında başladığı mücadelesini ölümsüzleştirdi ve her daim genç kalan bir şair olarak anılmaya devam ediyor.

3 Haziran 1963: Aydınlık Bir Miras

Nâzım Hikmet’in ölümünün üzerinden 61 yıl geçmesine rağmen, onun aydınlık çağrısı ve insanlık mücadelesi devam ediyor. Nâzım Hikmet, hayatı boyunca adalet ve özgürlük için savaştı ve eserleriyle milyonlarca insana ilham verdi. Onun mirası, bugün hala emek ve insanlık değerlerini savunanların yolunu aydınlatıyor.

Nâzım Hikmet’i saygı ve özlemle anıyoruz. 61 yıl önce aramızdan ayrılmış olsa da, onun mücadelesi ve şiirleri yaşamaya devam ediyor.