TÜİK: Mayıs Ayında Enflasyon Yüzde 75,45'e Yükseldi
Haber Kategorisi: Ekonomi

TÜİK: Mayıs Ayında Enflasyon Yüzde 75,45'e Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, Mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37, yıllık bazda ise yüzde 75,45 oldu.

Nisan ayında ise enflasyon aylık yüzde 3,18 artışla yıllık yüzde 69,8 olarak açıklanmıştı.

Bağımsız akademisyen ve araştırmacılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göreyse Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 5,66 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 120,66 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu

Merkez Bankası’nın 9 Mayıs’ta açıklanan ikinci enflasyon raporuna göre, 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 38, 2025 sonu beklentisi yüzde 14 ve 2026 sonu beklentisi yüzde 9 olarak belirlendi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Mayıs ayında enflasyonun zirve yapacağını öngördü. Karahan, 8 Şubat'taki ilk enflasyon toplantısında da enflasyonun yüzde 73’le zirve yapacağını tahmin etmişti.

Ekonomi Politikalarındaki Değişiklik

İktidarın "Faiz sebep, enflasyon sonuç" diyerek genel kabul görmüş ekonomi politikalarının tersine bir politika izlemesi sonrası, son üç yılda enflasyon rekor seviyelere ulaştı. 28 Mayıs 2023’te yeniden seçim kazanan Erdoğan hükümeti, 'Türkiye ekonomi modeli'nden vazgeçip 'piyasaların sevdiği' Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan’ı ise Merkez Bankası Başkanı olarak atadı.

Yeni Ekonomi Yönetimi ve Faiz Artışları

Şimşek’in 'rasyonel politikalara geçildiğini' açıklaması ardından, Merkez Bankası faiz oranını yüzde 8,5'ten yedi ayda yüzde 45’e çıkardı. Bu süreçte ekonominin döviz ihtiyacının giderilmesi için Şimşek ve Erkan, Batı ve Körfez ülkelerine yönelerek birçok kuruluş ve yatırımcıyla görüştüler. Dünya Bankası, 7 Eylül’de, 'istikrar için' Türkiye’ye 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.

Yönetim Değişikliği ve Enflasyon Tahminleri

Erkan’ın görev süresi 2 Şubat’ta sona erdi ve yerine Fatih Karahan atandı. "Parasal sıkılığa devam" mesajı veren Karahan’ın yönetimindeki Merkez Bankası, Mayıs ayında enflasyonun yüzde 73’te zirve yapacağını ve yıl sonunda yüzde 36’ya düşeceğini öngördü. Merkez Bankası, 22 Şubat’ta faizi sabit bıraktığı kararında, faiz seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde 'belirgin ve kalıcı bir düşüş' sağlanana kadar sürdürüleceğini kaydetti.

Faiz Artışları Devam Ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Faiz sonuç, enflasyon sebep" politikasından vazgeçilmesinin ardından, Merkez Bankası sekiz aydır faizi artırıyordu. TÜİK, Şubat ayında yıllık enflasyonu yüzde 67,7 olarak açıklarken, aylık artış yüzde 4,53 olmuştu. ENAG ise Şubat ayında yıllık enflasyonu yüzde 121,98, aylık artışı ise yüzde 4,32 olarak belirtti. Enflasyon hedefinin tutmaması üzerine Merkez Bankası, Mart ayında 'şahin' bir adımla faizi 500 baz puan artırdı. Faiz, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 50’de sabit bırakıldı.

Gelecek Beklentiler

Merkez Bankası'nın ve ekonomistlerin enflasyon ve faiz politikalarındaki adımları yakından takip edilirken, Türkiye'nin ekonomik istikrarı ve enflasyon hedeflerine ulaşma süreci merakla bekleniyor.