Oylum Höyük’te Hitit Dönemine Işık Tutacak Kazılar Başladı
Haber Kategorisi: Kültür-Sanat

Oylum Höyük’te Hitit Dönemine Işık Tutacak Kazılar Başladı

Güneydoğu Anadolu’nun en büyük arkeolojik alanlarından biri olan Oylum Höyük’te 2025 yılı kazı çalışmaları başladı.

Gaziantep Üniversitesi ile Kilis Valiliği'nin iş birliğinde yürütülen çalışmalarda, Hitit İmparatorluğu'na ait yeni bulguların gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

 

Kilis'in Suriye sınırındaki Oylum Höyük'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle başlatılan kazılara, Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin başkanlığında 30 kişilik bir ekip katılıyor. Prof. Dr. Engin, kazıların 1988’den bu yana sürdüğünü ve Oylum Höyük’ün bölgenin en uzun soluklu arkeolojik projelerinden biri olduğunu vurguladı.

 

2025 yılı kazılarının özellikle Genç Tunç Çağı’na, yani Hitit İmparatorluk dönemine ait tabakaların araştırılmasına odaklandığını belirten Engin, “Bu döneme ait bir saray yapısı, anıtsal idari yapı ve çok sayıda kral mührü ile mühür baskısı, buranın önemli bir yönetim merkezi olduğunu kanıtlıyor” dedi.

 

Son bulgulara göre Oylum Höyük’ün, Hitit kaynaklarında Ukulzat ya da Kuilzila olarak geçen, Nuhaşşe ülkesinin başkenti olabileceğine dair güçlü işaretler taşıdığı ifade ediliyor. Prof. Dr. Engin, bu yılki kazılarda özellikle yazılı tabletler ile mühür ve baskılarına ulaşmayı umduklarını belirterek, çalışmaların bu önemli tabakanın daha iyi anlaşılmasına yönelik sürdüğünü kaydetti.