Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) düşük ücret ve ağır çalışma koşullarına karşı mücadele eden işçiler, direnişlerini sürdürüyor.
Gaziantep Valiliğinin eylem yasağı ve polis müdahalesine rağmen mücadelelerinden vazgeçmeyen işçiler, seslerini duyurmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gidiyor. Bugün siyasi partilerle bir araya gelerek taleplerini dile getirecekler.
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde gözaltına alınarak tutuklanan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, cezaevinden bir mesaj göndererek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Avukatları aracılığıyla işçilere seslenen Türkmen, sendikalarına sahip çıkmalarını ve haklarını savunmaya devam etmelerini istedi.
BİRTEK-SEN Genel Sekreteri Mikail Kılıçalp, işçilerin tüm baskılara rağmen kararlı olduklarını belirterek, özellikle Yalçın Kardeşler Dokuma ve Has Çuval Sentetik işçilerinin direnişe devam ettiğini ifade etti. Valilik yasağının 27 Şubat’ta sona ereceğini hatırlatan Kılıçalp, işçilerin bu tarihe kadar mücadelesini sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı.
Türkmen’in tutuklanmasına tepki gösteren KESK Gaziantep Şubeler Platformu da yaptığı açıklamada, onun yalnızca işçilerin insanca yaşam mücadelesine destek olduğu için tutuklandığını belirtti. Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, Türkmen’in derhal serbest bırakılması ve işçilerin taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.
Süreç Nasıl Başladı?
Şubat ayı başında zam oranlarının açıklanmasıyla birlikte Başpınar’daki işçiler, düşük maaşlar ve zorlu çalışma şartlarına tepki göstererek greve başladı. 8 fabrikada 3 binden fazla işçinin katıldığı grev sırasında, Gaziantep Valiliği 12 Şubat gecesi eylemleri 15 gün boyunca yasakladı. Polis ve jandarma ekipleri, işçilerin kurduğu çadırları kaldırdı.
14 Şubat’ta kent merkezinde yapılması planlanan açıklama öncesinde BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen evinden çıkarken gözaltına alındı, ancak daha sonra serbest bırakıldı. 16 Şubat’ta sendika binasında işçilerle toplantı yaptığı sırada yeniden gözaltına alınan Türkmen, ‘çalışma hürriyetinin ihlali’ ve ‘suç işlemeye tahrik’ suçlamalarıyla tutuklandı. İşçiler, bu gelişmenin ardından direnişlerini sürdürme kararı aldı.
Başpınar’daki işçilerin mücadelesi, yaşadıkları zorluklara rağmen devam ediyor.