19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun
Haber Kategorisi: Güncel

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "1919 yılı Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım" sözleriyle anlattığı, Türk milletinin kaderini değiştiren ilk adımın üzerinden 104 yıl geçti.

19 Mayıs 1923'ün yüz dördüncü yıldönümünü Türk gençliği ve halkıyla birlikte kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu tarihte Samsun'a ayak basarak milli direnişin ilk adımlarını atmıştı. Atatürk, bu yolculuğa Sultan Vahdettin'in talimatıyla Bandırma Vapuru'yla başladı.

Mondros Mütarekesi'nin sonuçları son derece ağırdı. Anlaşma, 30 Ekim 1918 tarihinde imzalandıktan sonra İzmir, Yunanlar; Adana, Fransızlar; ve Antalya ile Konya, İtalyanlar tarafından işgal edildi. İngiliz askerleri de Urfa, Maraş, Antep, Merzifon ve Samsun'a giriş yaptı ve İngiliz Donanması 13 Kasım 1918'de İstanbul önlerine demir attı.

Yıldırım Orduları Grup Komutanı olarak görev yapan Mustafa Kemal, 3 Kasım 1918'de İstanbul'a döndü ve altı aylık süre zarfında burada kurtuluş stratejileri oluşturdu.

Bölgedeki Rum nüfusu, 17-18 Mart 1919'da İngilizlerin destekleriyle Samsun'a çıktı ve çete saldırılarıyla karışıklık çıkarttı. Böylece Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7. maddesine dayanarak İtilaf Devletleri'nin işgalini sağlamak istedi.

Türk halkının bu olaylara karşı teşkilatlanması ve kendi güvenliğini sağlama çabası, İngiliz Yüksek Komiserliği ve Karadeniz Ordusu Başkumandanlığı'nın kaygılarını artırdı. Bu nedenle, 21 Nisan 1919'da İstanbul Hükümeti'ne bir nota vererek, bölgedeki tansiyonun düşürülmesini ve Rumlara yönelik eylemlerin durdurulmasını talep etti.

Bölgenin güvenliğini sağlamak üzere 9. Ordu Müfettişi olarak atanan Mustafa Kemal, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgalinden bir gün sonra Bandırma Vapuru ile Samsun'a hareket etti.

Mustafa Kemal ve beraberindeki grup, Samsun'a ayak bastıklarında ilk adımlarını Reji İskelesi'nden attı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslar tarafından şehrin diğer iskeleleri bombalanmış, ancak Fransızların sahibi olduğu Reji İskelesi zarar görmemişti. Fransızlar, o dönem Samsun'da bir fabrikada sigara üretiyordu, bu yüzden iskele aynı zamanda Tütün İskelesi olarak da anılıyordu.