24 Kasım Öğretmenleri Günü nedeniyle açıklama yapan Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, “Öğretmenlerin üzde 90’ı kredi kartı borcunu ödemekte zorlanıyor, yüzde 32’sinin şahıslara borcu var, yüzde 43’ü ise her ay borç para bulmaya çalışıyor” dedi.
Öğretmenlerin yüzde 83,1’inin hane gelirinin yoksulluk sınırının altında, yüzde 61,40’ının ise gelirinin giderlerini karşılamadığını söyleyen Arpat, “Bize yaşatılan ekonomik buhran o kadar derin ki öğretmenlerin yüzde 94’ü kıyafet ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Öğrencilerini kendi çocuğu gibi okutan öğretmenlerin yüzde 90’ından fazlası çocuklarının eğitim masrafları karşısında çaresiz durumda” dedi.
Arpat, “Öğretmenlerin yüzde 97’si köyüne ve ailesinin yazlığına gitmek dışında bir tatil bilmiyor. Bu ağır geçim sıkıntısı yüzünden öğretmenlerin yüzde 91’i ek iş arıyor. Ailece ayda bir kez dışarıda yemek yiyebilen öğretmenlerin oranı sadece yüzde 63. Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 97’sinin maaşlarının düşüklüğü nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünmesi de sendika olarak eylemliliğimizi ‘Öğretmene saygı’ diye kurmamızın sağlaması niteliğinde” ifadelerine yer verdi.
Öğretmenlerin neredeyse yüzde 99’unun Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan kendilerine bir kariyer sağlamayacağından emin olduğunu belirten Arpat, “Yüzde 97’si bu kanunun, sorunlarına çözüm getirmediğini düşünüyor, yüzde 99’u ise bu kanunla mesleki itibarının artmayacağının farkında. Hatta öğretmenlerin yüzde 92’si için bu kariyer basamakları sadece bir oyalama taktiği ve ne mutlu ki öğretmenlerin yüzde 96’sı bu ülkenin tek Başöğretmeninin Atatürk olduğunu ve öyle kalması gerektiğini vurguluyor.
İşte Öğretmenler Günü’nde yere göğe sığdıramadıkları öğretmenleri koydukları hal bu. Bunu kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Öğretmenlerin bu toplumun aydınlık yüzü olduğunu, haksızlığa karşı boyun eğmeyeceğini, inandıkları ve hakları konusunda başöğretmenin eğitim neferlerini zapt edecek kadar büyük bir pranganın var olmadığını yine ve yeniden, yılmadan göstereceğiz” açıklamasında bulundu.
Öğretmenlerin çalışma koşullarını ağırlaştığını vurgulayan Başkan Arpat, “Mesleki alanlarındaki söz hakkını gasp ettiler. Anayasal bir hak olan güvenceli istihdamı çiğneyerek kadrolu, sözleşmeli ve ücretli diye ayrıştırdılar. Yetmedi- öğretmenleri sarayın talimatı ve yandaş sendikaların oluruyla hazırlanan ÖMK denilen garabetle uydurulmuş yeni unvanlarla bölmeye giriştiler. Bir teneffüs arasında hazırlanabilecek basitlikte olan bu kanunla öğretmenlerin uzmanlıklarını, diplomalarını, emeklerini, meslekteki kıdemlerini görmezden geldiler; öğretmenleri geçinemez, eve boynu bükük sınıfa ise düşünceli biçimde girer hale getirdiler; yaşanabilir bir emeklilik hayalini çaldılar. Liyakatsizce atanan yandaş yöneticilerin mobbingleriyle bunalttılar, yine liyakatsiz mülki amirler arasında öğretmen azarlamayı adeta bir geleneğe dönüştürdüler” şeklinde konuştu.