Gaziantep'in Nizip ilçesinden sonra bu yılın ikinci mahsulü boz Antepfıstığı Şehitkamil Ziraat Odası’na getirildi. Yılın ikinci mahsul boz fıstığını getiren Şehitkamil İlçesine bağlı Türk Yurdu Mahallesinde çiftçilik yapan 71 yaşındaki Mustafa Uludağ, Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, tarafından ödüllendirildi
Antepfıstığının da taban fiyatının olmasının elzem olduğuna dikkat çeken Başkan Yiğit, “Taban fiyatının yanı sıra fıstığın kayıt altına alınması gerekiyor. Üreticinin 3-5 tüccarın eline mahkûm edilmemeli. Çiftçi boz fıstığın kilosunun 100 lira olması gerektiğini söylüyor, demek ki bu fiyatın altında satarsa zarar edecek. Yani bizim de görüşümüz 100 liranın altında olmaması” diye konuşma yaptı.
Bu fıstık çeşidini artırmayı düşünüyorum
Fıstık hasadına bir ay kaldığını hatırlatan Uludağ, “170 dönüm fıstık arazisinden sadece bir ağacımızdaki fıstıklar doldurmuş. Bu fıstığın cinsi ayrı olduğundan diğer fıstık ağaçlarından erken doldurmuş. Bu fıstık çeşidini artırmayı düşünüyorum. Birkaç ağaca kalem attık. Bu ağaç her yıl bir ay erken doldurur” ifadelerini kullandı.
Fıstık piyasası 3-5 kişinin elinde
Girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini dolayısıyla boz fıstığın kilosunun 100 liranın altında olmaması gerektiğini kaydeden Uludağ, “Fıstık piyasası 3-5 kişinin elinde, fiyatları bunlar belirliyor. Onun için bir taban fiyatı yok. Çiftçi olarak da bizimde fiyatlara uymaktan başka çaremiz yok. O nedenle fıstığın da bir taban fiyatının olması lazım” dedi.
Bu ağacın cinsini yaygınlaştırmalıyız
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Bizde Mustafa Uludağ’ı getirdiği fıstık nedeniyle ödüllendirdik. Normal şartlar altında bir ay sonra doldurması gereken fıstık ağacı hemen doldurmuş. Her çeşit ürün içerisinde bu şekilde olan ürünler olabilir. Bunun aynısının fıstıkta da olduğunu gördük. Bu ağacın cinsini yaygınlaştırmalıyız. Bu ağacın fıstığı tarımda bir yeniliktir, bu yenlikleri takip etmeli ve ortaya çıkarmalıyız” diye konuştu.
Boz fıstığın kilosu 100 liradan aşağı olmamalı
Gaziantep’in ürün çeşitliliği fazla olan bir kent olduğunu anlatan Yiğit, çiftçinin bu tür ürünlere yönlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. “Her yıl en erken yetişen fıstık Nizip’ten geliyordu, demek ki Şehitkamil ilçemizde de var. Fıstık fiyatı belirlenirken üreticinin de fikrinin alınması lazım. Örneğin; fıstığın kilosu 100 lira olursa çiftçi 50 liraya satmış oluyor, çünkü fıstıkta var yılı ve yok yılı olayı var. Bazı bölgeleri dolu vurunca veya soğuk olunca fıstık rekoltesi bundan olumsuz etkilendi, dolayısıyla bu yıl fıstık rekoltemiz düşük” açıklamasında bulundu.