İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin Eylül ayı iş cinayetleri raporuna göre iş kazaları sebebiyle can kayıpları devam ederken Gaziantep, en fazla iş cinayetinin yaşandığı 5’inci il olarak dikkat çekiyor.
Raporda, yoksulluk, gelir eşitsizliği ve ağır çalışma koşullarının yoğun olduğu Gaziantep’te iş kazalarındaki yüksek rakamlar endişe verici olarak değerlendirildi.
Eylül Ayında 152 İşçi Yaşamını Yitirdi
İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin açıkladığı verilere göre, Eylül ayında Türkiye genelinde toplam 152 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Önceki aylara bakıldığında ise Ocak ayında 161, Şubat’ta 149, Mart’ta 124, Nisan’da 165, Mayıs’ta 142, Haziran’da 138, Temmuz’da 148 ve Ağustos’ta 192 işçinin yaşamını yitirdiği görülüyor.
En Fazla Ölüm İnşaat ve Yol Sektöründe
Raporda, Eylül ayında yaşanan iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımına da yer verildi. Buna göre, inşaat ve yol işkolunda 42 işçi hayatını kaybederek en yüksek ölüm oranına ulaştı. Tarım ve orman işkolunda 33, taşımacılık sektöründe ise 23 işçi iş kazalarında yaşamını yitirirken; ticaret, büro, eğitim ve sinema sektörlerinde 8, madencilikte ise 7 işçinin iş cinayetine kurban gittiği belirtildi.
Kazaların En Sık Nedeni Trafik ve Servis Kazaları
İş kazalarının nedenleri incelendiğinde ise trafik ve servis kazaları başı çekiyor; Eylül ayında 35 işçi bu tür kazalar sonucu yaşamını yitirdi. Ezilme ve göçük kazaları nedeniyle 30, yüksekten düşme sonucu 26 işçi hayatını kaybederken, kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle 15, şiddet sonucu ise 12 işçi vefat etti. Elektrik çarpması 7 işçinin canına mal olurken, zehirlenme, boğulma, intihar ve patlama gibi nedenlerden dolayı ise 4’er işçi hayatını kaybetti.
İstanbul İş Cinayetlerinde İlk Sırada
İş kazalarına en fazla kurban veren il ise İstanbul oldu; Eylül ayında 11 işçi İstanbul’da yaşamını yitirdi. İstanbul’u, Adana’da 9, Ankara’da 8, Antalya’da 7 ve Gaziantep ile Konya’da 6’şar ölüm izledi. Bursa, İzmir, Manisa, Samsun ve Tekirdağ ise 5’er işçinin hayatını kaybettiği diğer iller olarak kaydedildi.
Bu rapor, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki düzenlemelere duyulan ihtiyacı yeniden gündeme taşırken, işçi güvenliği için gerekli önlemlerin artırılmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.