Sağlık alanında yaşanan krizin sonu gelmiyor
Haber Kategorisi: Gaziantep

Sağlık alanında yaşanan krizin sonu gelmiyor

Gaziantep Üniversitesi’ne (GAÜN) bağlı olarak hizmet veren Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hastaya kolonoskopi için 1,5 yıl sonrasına gün verildi. GAÜN Hastanesinde yaşanan bu durum kentte sağlık alanında yaşanan sorunun geldiği boyutu bir kez daha gözler önüne serdi.

Türkiye’de sağlık alanında yaşanan krizin sonu gelmiyor. Covid-19 Salgın döneminde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının istifası ile başlayan krizin etkileri sürüyor. Hastanelerde yaşanan yoğunluk, randevu ve ilaç krizinin pençesinde sağlık hizmeti almaya çalışan vatandaş, aylar sonrasına verilen ameliyatlar, ultrasonografi gibi işlemlerin ardından bu kez 1,5 yıl sonrasına verilen kolonoskopi tarihi ile karşı karşıya…

1,5 YIL SONRASINA RANDEVU

Gaziantep Üniversitesi’ne (GAÜN) bağlı olarak hizmet veren Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hastaya kolonoskopi için 1,5 yıl sonrasına gün verildi. Verilen tarihi sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan vatandaş duruma isyan etti. 1,5 yıl sonrasında yapılacak kolonoskopi ile hastalığının durumunu öğrenmenin kendisine nasıl bir fayda sağlayacağını anlayamadığını kaydeden vatandaş, sağlıkta gelinen noktayı eleştirdi.

EN FAZLA BİR AY!

Yaşanan olay sonrası açıklamalarda bulunan Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz,  kolonoskopi yapılacak bir hastaya 1,5 yıl sonrası için randevu verilmesini eleştirdi. Bu sürenin kabul edilemez olduğunu kaydeden Yılmaz, “Çünkü, hekim hastasının kolon kanseri veya anemi gibi derhal müdahale edilmesi gereken şüpheleri için kolonoskopi ister. Eğer hastada şüphelenilen gibi kolon kanseri varsa hasta 1,5 yıl bekleyemez. Çünkü, hastaysa evresi ilerler ve tedavi şansı çok azalır. Bu iş için en fazla verilecek süre 1 aydır’’ ifadelerine yer verdi.

GÜNLÜK BAŞVURU SAYISI 15 BİN!

GAÜN Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Ayşe Balat, daha önce bir program kapsamında yaptığı açıklamada, GAÜN Hastanesinde yaşanan yoğunluk sorununa dikakt çektmişti. Balat,

“Üniversite hastanesi, başvurulabilecek en üst sağlık basamağıdır. Bugün hastanemize, basit bir üst solunum yolu hastalığı için hastaneye başvurduğu zaman, çok ciddi bir hastalığa sahip olan kronik bir hastanın yerini alıyor. Geçmişte bilindiği üzere bir sevk zinciri vardı. Hastalar, basamaklardan geçerek hastanelere ulaşıyordu. Şu anda o basamaklanma kalktığı için bizim günlük hasta sayımız, başvuru sayımız 10-15 bin. Hastanelerde hekimlerin nasıl çalıştığını gidip görün. Bizim sistemimiz Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere göre daha iyi. Kamu hastanelerinde 10 dakikada bir sistemden hasta veriliyor. Hasta 10 dakikada çıkmamışsa kavga başlıyor. Bu durum şiddete dönüşüyor” ifadelerine yer vermişti.

2 DAKİKAYA BİR HASTA!

Son dönemlerde ise hekimlerin hastalara ayırdığı 5 dakikalık sürenin 2 dakikaya indirildiği iddiası gündeme gelmişti. Sosyal medya hesabı üzerinden MHRS üzerinde verilen randevuları paylaşan bir hekim, randevu sürelerinin 2 dakikaya gerilediğini kaydetti. Söz konusu randevularda, aynı dakikalar içerisinde 5 hastaya randevu verildiği görüldü. Bu durum ise hekimin, her hasta için neredeyse 1 dakika zaman ayırması anlamına geliyor…

Vatandaşların, sağlık çalışanlarının ve hekimlerin mağdur olduğu sağlık sistemine nasıl bir çözüm üretileceği ise meçhul. 

 

gazianteppusula.com