Adıyaman’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı’ndaki dev heykeller, özel bir yöntemle gelecek kuşaklara aktarılmak üzere koruma altına alınıyor.
Adıyaman’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı’ndaki dev heykeller, özel bir yöntemle gelecek kuşaklara aktarılmak üzere koruma altına alınıyor. 2 bin 206 metre yükseklikteki dağın zirvesinde bulunan heykellere, kılcal çatlakların onarılması amacıyla nano dağılımlı kalsiyum hidroksit çözeltisi enjekte ediliyor.
Daha önce Zeus’un oğlu Herakles’in heykelinde 2022 yılında deneme amaçlı uygulanan yöntemin olumlu sonuç vermesi üzerine, bu yıl çalışmanın kapsamı genişletildi. Bu kez Kral 1. Antiochos’un heykeli ile Kartal Başı heykelinde aynı yöntem uygulanıyor.
Nano Enjeksiyonla 4. Bin Yıllara Yolculuk
Öncelikle Batı terasında yer alan heykellerin yüzeyindeki kir katmanları dikkatle temizleniyor. Ardından çatlak bölgelere şırıngalarla nano kireç enjekte ediliyor. Bu işlem, yağmur suyunun taşa sızmasını önleyerek heykelleri uzun yıllar boyunca atmosferik koşullardan koruyacak. Heykellerin orijinal dokusu korunacağı için estetik görünüm bozulmayacak, çatlak izleri ziyaretçiler tarafından görülebilecek.
Çalışmayı yürüten Gaziantep Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarı ile Adıyaman Müzesi ekipleri, işlemin yaklaşık bir ay sürmesini öngörüyor.
Gaziantep Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürü Ayşe Ebru Çorbacı, 2022’deki deneme çalışmalarından elde edilen olumlu verilerin ardından yöntemin genişletildiğini belirterek, “Taş bünyesini nano kalsiyum hidroksit çözeltisiyle sağlamlaştırıyoruz. Ardından estetik bir dolgu yaparak heykellerin yağmur suyuna karşı dayanıklılığını artırıyoruz,” dedi.
Tarihle Buluşan Anlamlı Tesadüf
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise Nemrut Tümülüsü’nün Kral Antiochos’un tahta çıkışının 2087. yıl dönümüne denk gelen bir günde tekrar restore edilmesinin anlamına dikkat çekti. Alkan, “7 Temmuz 62 yılında tahta çıkan Kral Antiochos’un anısına yapılan dev heykeller, yine bir 7 Temmuz gününde korunmaya devam ediyor. Amacımız bu eşsiz eserleri binlerce yıl sonrasına taşıyabilmek,” ifadelerini kullandı.