İnsanlığın kendi elleriyle yok oluşa ne kadar yaklaştığını simgeleyen "Kıyamet Günü Saati", gece yarısına 100 saniye kala durduğu önceki ayarından daha da ileri giderek 89 saniyeye ayarlandı. Bu değişiklik, insanlığın küresel yıkım tehlikesine bir adım daha yaklaştığını gösteriyor.
ABD Atom Bilimcileri Bülteni Bilim ve Güvenlik Kurulu, Washington DC'deki ABD Barış Enstitüsü'nde düzenlediği basın toplantısında, Kıyamet Saati'nin gece yarısına 89 saniye kalaya ayarlandığını duyurdu. Bu ayar, saatin tarihindeki en kritik nokta olarak kaydedildi.
Kurul Başkanı Daniel Holz, saatte yapılan bu ayarlamanın ardında iklim değişikliği, nükleer silahların yayılması, Orta Doğu'daki siyasi istikrarsızlık, pandemi riskleri ve askeri operasyonlarda yapay zekanın artan kullanımı gibi küresel tehditlerin etkili olduğunu belirtti. Holz, "Bu felaketin eşiğinde yapmak istemediğiniz tek şey bir adım daha ileri gitmektir" ifadelerini kullandı.
Holz, özellikle Kuzey Kore, Rusya ve Çin gibi ülkelerin nükleer programlarını genişletme çabalarına dikkat çekti. Rusya'nın Ukrayna savaşında nükleer silah kullanma ihtimalinden bahsetmesini ise "korkutucu" olarak nitelendirdi.
Kıyamet Günü Saati, ilk kez 1947 yılında, ABD'nin Japonya'ya atom bombası atmasından iki yıl sonra, Chicago Üniversitesi'ndeki atom bilimcileri tarafından oluşturuldu. Saat, insanlığın nükleer teknoloji ve diğer tehlikeler nedeniyle kendi sonunu getirme riskini sembolize ediyor. Saatin gece yarısına yakınlığı, küresel yıkım tehlikesinin ne kadar yakın olduğunu gösteriyor.