Kiralardaki fahiş artışlar sonrası vatandaş kara kara düşünüyor
Haber Kategorisi: Ekonomi

Kiralardaki fahiş artışlar sonrası vatandaş kara kara düşünüyor

Kiralardaki fahiş artışlar sonrası 2022 yılında çıkarılan kanun ile bir yıl süre ile kiralara yüzde 25 tavan uygulaması getirilmişti. Söz konusu uygulama 2023 yılı Temmuz ayına kadar geçerliliğini korurken, ne ülke genelinde ne de Gaziantep’te düzenlemeye uyan yok! 6 şubat tarihli Asrın Felaketi sonrası adeta uçuşa geçen kira fiyatları sonrası vatandaş kara kara düşünüyor…

Türkiye genelinde her geçen gün artan kira bedelleri vatandaşın en büyük sorunlarından biri haline geldi. Büyük metropollerde 5 bin TL’den başlayan kira bedelleri vatandaşın ekonomisini alt üst ederken, geçen yıl hayata geçirilen kiralarda yüzde 25 tavan fiyat uygulaması ise karşılık bulmadı. Temmuz ayında sona erecek olan düzenleme sonrası denetim mekanizmalarının aktif bir şekilde çalıştırılmaması ile ortaya çıkan manzara,  6 Şubat tarihli Asrın Felaketi sonrası değişti…

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası deprem bölgelerinden farklı illere giden vatandaşlar, fahiş kira bedelleri ile karşı karşıya kaldı. Artan şikayetler üzerine harekete geçen Hükümet, fahiş kira bedelleri ile ilgili soruşturma açılması konusunda talimat verdi. Aralarında Ankara ve Diyarbakır’ın da bulunduğu 5 ilde fahiş kira bedelleri ile ilgili soruşturma başlatıldı. 

Depremin vurduğu Gaziantep’te de kira bedelleri fahiş oranda arttı. Emlakçılarda ve emlak sitelerinde yer alan ilanlarda 1+0 ve 1+1 konutlarda dahi kira bedellerinin 5 bin TL’ye yükseldiği görüldü. Depremde hasar görmeyen binalarda ise kira bedelleri aldı başını gitti. Bazı bölgelerde en düşük kira bedeli 8 bin TL oldu. Dar gelirli ailelerin yaşadığı Düztepe, Karşıyaka gibi mahallelerde ise en düşük kira bedellerinin 2 bin TL’ye yükseldiği gelen bilgiler arasında.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’ye ‘kiralık konut üreticisi’ kavramını getirmek istediklerini söylüyor. Bakan Nebati, geçen haftalarda yaptığı bir açıklamada, “Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacaktır.

Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacaktır. Böylece, özellikle salgın sonrasından bu yana makul seviyelerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonunu dizginleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Bu açıklamaya göre bazı kişiler sadece kiralanması amacı ile konut üretecek.

Yeni uygulama ile birlikte kira bedellerine de bir standart gelmesi bekleniyor.

 

gazianteppusula.com