Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, okullarda, kreşlerde, toplu taşıma araçlarında ve AVM gibi insanların toplu olarak bulundukları alanlarda maske kullanımının zorunlu hale gelmesi gerektiğini söyledi.
Covid-19 testinin geçmişe oranla daha az yapıldığını ifade eden Yılmaz, “Hastane ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların normal muayeneleri yapılıyor, grip ise buna göre reçete yazılıyor ve evine gönderiliyor. Şu anda gribal enfeksiyona yakalananların birçoğu Covid. Yani Covid gripten farklı değil. Gribal enfeksiyona yakalanan vatandaş sayısında inanılmaz bir artış yaşanıyor. Son bir aydan beri hastane, sağlık kuruluşları ve eczaneler yoğun bir şekilde çalışıyor” dedi.
Almanya, Slovakya ve Belçika’da grip salgını ilan edildi
Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da gribal enfeksiyona yakalananların sayısında da artış olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Almanya, Slovakya ve Belçika’da grip vakaları çok fazla arttı ve bu ülkelerde grip salgını ilanı edildi. Çünkü bu salgının ilan edilmesi, gribe yönelik sağlık politikalarının öncelikle hale gelmesi ve tedbirler alınması anlamına geliyor. Lakin bu konu ne Gaziantep ne de Türkiye genelinde konuşulmuyor, dile getirilmiyor” eleştirisinde bulundu.
Maske kullanımı zorunlu hale gelmeli
Yılmaz, “Gribin bu kadar fazla yayılmasının temel nedeni okullar, toplu taşıma araçları ve insanların yoğun olarak bulundukları alanlar olarak görüyoruz. Hiç olmazsa vakalar azalıncaya kadar okullarda, kreşlerde, toplu taşıma araçlarında ve AVM gibi toplu alanlarda maske kullanımı zorunlu hale gelmeli. Normal bir grip en fazla bir haftada geçerken, şimdikinin ise 30 veya 45 gün sürdüğünü görüyoruz. O nedenle vatandaşın bu dönemde maske, mesafe ve hijyen konularına dikkat etmeleri önemli” tespitinde bulundu.
Grip ilacı kullanımında aşırı bir artış var
Gribin her yıl mutasyona uğradığını söyleyen Yılmaz, “Şu anda grip mutasyona uğrayarak şekil değiştiriyor. Zaten Covid-19’un öldürücülüğünün azalması da sürekli mutasyona uğramasından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz son iki yılda gösterdiğimiz veya aldığımız tedbiri almıyoruz, bir rahatlama geldi. Salgının artmasında bunun da etkisi fazla. Pandemi döneminde covid olmayan vatandaşın büyük bölümü grip bile olmadı. O dönemlerde grip ilaçları elimizde kaldı. Grip ilacı kullanımında aşırı bir artış var” diye belirtti.
Gerçekçi ve maliyet esaslı bir ilaç politikasına geçilmesi lazım
Birçok antibiyotik ve grip ilaçlarının yanı sıra bazı öksürük şuruplarının, astım ilaçlarının temininde zorluk yaşandığını sözlerine ekleyen Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “İlaç tedarikinde sorun sadece ülkemizde değil, Yunanistan, Almanya hatta İngiltere’de bile yaşanıyor. Türkiye’de fiyatlandırma politikasından dolayı ilaca erişmede sıkıntı yaşıyoruz. Ülkemizde ilaç fiyatları Euro üzerinden belirlenir. 2023 yılında yapılacak zam oranı 2022 yılının 15 Aralık tarihinde açıklandı. Devletin açıkladığı Euro kuru 10,75 TL iken Euro 20 lirayı geçti. O nedenle gerçekçi ve maliyet esaslı bir ilaç politikasına geçilmesi lazım.”
gaziantepsabah.com