Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep'ten 59 firmanın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Firması-2023” listesinde yer aldığını açıkladı.
Ünverdi, 2023 yılının zorluklarına rağmen Gaziantep'in üretim ve ihracattaki gücünü ve direncini bir kez daha gösterdiğini belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketine ve diğer güçlüklere rağmen Gaziantep’ten 10 milyar doların üzerinde ihracat yapıldığını ifade eden Ünverdi, “Kent olarak ülkemiz kalkınmasının temel taşı olan üretim, ihracat ve buna bağlı olarak istihdamımızla daha güçlü yarınlar için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Döviz Bozdurma Zorunluluğu İndirildi
Dün gerçekleştirilen TİM 31. Olağan Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ihracatçıların döviz gelirini bozdurma zorunluluğunun yüzde 40'tan yüzde 30'a indirildiğini açıklaması üzerine Ünverdi, ihracatçılar adına memnuniyetini dile getirdi. Ünverdi, "Bu kararın ihracatçılarımıza olumlu etkileri olacaktır. Ancak Merkez Bankası’nın rezervlerinin arttığı, döviz kurunun stabil olduğu bir süreçte, ihracattan edindiği dövizi yine hammadde alımına kullanan ihracatçılarımızı rahatlatmak adına döviz bozdurma uygulamasının tümüyle kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.
Ekonomi Politikaları ve Yeşil Üretim
Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yürütülen ekonomi politikalarının olumlu işaretler verdiğini belirten Ünverdi, enflasyon ve döviz kuru arasındaki dengenin bozulmasının ihracatçının rekabet gücünü zayıflattığını ifade etti. Ünverdi, ihracat için dövizde rekabetçi kura ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Yeşil ve Dijital Dönüşüm
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf Tedbirleri ve Verimlilik Paketi ile yeşil ve teknolojik üretime yapılan vurguya değinen Ünverdi, Bakan Mehmet Şimşek'in karbon ayak izinin vergilendirilmesi konusunu gündeme getirmesinin önemine dikkat çekti. Ünverdi, "Yeşil ve dijital dönüşüm konusunun üretim ve ihracatçılar için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz" dedi.
Gaziantep Sanayi Odası olarak 2019 yılında başlattıkları sanayide dönüşüm hamlesi kapsamında, üretim ve ihracatta teknolojiye dayalı olarak katma değer ve kilogram birim değerlerini artırmayı hedeflediklerini belirten Ünverdi, AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde firmaları sınırda karbon düzenlemesine hazırladıklarını kaydetti. Ünverdi, GSO-Mesleki Eğitim Merkezi'nin uluslararası standartlarda karbon ayak izi ölçümü ve raporlandırmasını sağlayarak firmaları yeşil üretime hazırladığını belirtti.
Gaziantep Model Fabrika ile verimlilik, yalın üretim ve dijitalleşme gibi konularda teknolojik destek sağladıklarını ifade eden Ünverdi, yeşil ve dijital dönüşümleri birlikte gerçekleştirdiklerini vurguladı. Ünverdi, “Sürdürülebilir üretim ve ihracat için yeşil ve dijital dönüşümün bir tercih değil, zorunluluk olduğunu her geçen gün daha da belirginleşiyor” dedi.