Gaziantep’te bir dizi temaslarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Suriye İktisadi İş Birliği Zirvesi’ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Suriye ile olan ticari ilişkilerine ve bölgedeki gelişmelere dair önemli mesajlar verdi.
“Suriye ile İstikrarlı Bir Komşuluk İstiyoruz”
Türkiye’nin Suriye ile 910 kilometrelik bir kara sınırına sahip olduğunu hatırlatan Bolat, iki ülke arasındaki ortak tarih ve kültürel benzerliklere vurgu yaptı. “Biz, Suriye’nin farklı etnik ve mezhebi gruplarıyla birlik içinde, istikrarlı bir komşu olmasını istiyoruz. Ortadoğu ve Körfez’e açılan en önemli kapılarımızdan biri olan Suriye’de, Aralık ayından itibaren başlayan dönüşüm sürecinin başarıya ulaşmasını temenni ediyoruz” dedi.
Ticarette Yeni Dönem Başlıyor
Kabine toplantısında Suriye ile ticaret konusunda iki önemli konunun ele alındığını belirten Bolat, yeni bir ticaret rejimine geçileceğini duyurdu. Daha önce ihracat ve ithalatı sınırlayan bazı yasaklı ürün listelerinin genelgelerle belirlendiğini ifade eden Bolat, “Perşembe ya da en geç Cuma günü yeni düzenlemeye geçiyoruz. Önceden kısıtlı olan ürünler listesini büyük ölçüde genişletiyoruz. Artık yalnızca birkaç ürün hariç, Suriye’ye ihracat ve ithalat serbest olacak” açıklamasında bulundu.
Geçişlerde Pasaport Şartı
Suriye’ye geçiş taleplerine yönelik yeni düzenlemeler hakkında da bilgi veren Bolat, Türkiye’den Suriye’ye yatırım ve ticaret amacıyla geçmek isteyen iş insanlarının başvurularının hızlıca değerlendirileceğini söyledi. Gümrük kapılarının bulunduğu şehirlerde valilikler tarafından yapılacak arşiv araştırmaları sonucunda uygun bulunan kişilere geçiş izni verileceğini belirten Bolat, “Terör suçları, kaçakçılık, dolandırıcılık, insanlığa karşı suçlar gibi konulara yönelik incelemeler yapılacak ve geçişler sadece pasaport ile gerçekleştirilecek” dedi.
Sınırlı Süreli Ticaret Vizesi Uygulaması
Suriye’den Türkiye’ye iş amaçlı giriş yapmak isteyenler için yeni bir vize uygulaması başlatılacağını duyuran Bolat, “İlk geçişler için 10 günlük izin verilecek. Daha sonraki giriş taleplerinde ise Suriye’deki sanayi veya ticaret odalarından onaylı davet mektubu ya da yetkili kurumların onayı gerekecek” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye’ye gelmek isteyen Suriyeli iş insanlarının Şam Büyükelçiliği veya Halep Başkonsolosluğu aracılığıyla başvuruda bulunabileceğini belirterek, bu kişilere belirli bir süre için ticaret ve yatırım görüşmeleri yapma izni tanınacağını söyledi.
Bakan Bolat’ın açıklamaları, Türkiye ile Suriye arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağını gösterirken, iş insanları için geçiş süreçlerinde de önemli değişiklikler öngörüyor.