Gaziantep'te eğitim camiası için yapılan promosyon görüşmeleri içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir.
Şöyle ki; sürecin nasıl ilerlediği hatırlatacak olursak, Pandemi sonrası var olan ekonomik koşullar ve eğitim çalışanlarının alım gücündeki düşüş sebebiyle Eğitim İş sendikası olarak yüksek sesle acilen promosyon miktarının güncellenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Gaziantep il milli eğitim müdürlüğünce, 4 yıl için imzalanan 5.100 TL promosyon sözleşmesi Eylül 2022 de feshedilmiştir.
26.09.2022 tarihinde yapılan 1. ihalede bir özel bankanın 32.920 eğitim çalışanı için verdiği 15 bin 500 TL promosyon ücretini "beklentileri karşılamadı" gerekçesiyle kabul edilmemiştir. 2. promosyon ihalesi 4 Ekim 2022 tarihine ertelenmiş fakat bu kez de artırıma katılan bankalar nerdeyse artırım yapmayıp rakamı 17.500TL civarına getirmişler ise de eğitim camiasını bir kere daha hayal kırıklığına uğratmışlardır.
Söz konusu miktar, ekonomik gündem ve bütün kurum ve kuruluşlara verilen promosyon miktarları yanında çok komik bir rakam olup Gaziantep eğitim camiasında resmen infial yaratmıştır.
Maaş artırımları ve bütçe güncellemeleri de göz önüne alınarak 2023 yılının ilk ayları yapılacak promosyon görüşmelerinin daha sağlıklı miktarlarla eğitim emekçilerini memnun etmesi gerekirken 2 şubatta yapılan son ihalede yine aynı bankalar katılmış, hiç artırım yapılmadan ihale en yüksek teklifi veren Halkbank ta kalmıştır. Sonrasında deprem felaketi ile süreç bugünlere gelmiştir.
Farklı zamanlarda Eğitim İş sendikası yapıcı adımlar ile çözüm odaklı sonuçlar almak açısından sürecin muhataplarını iletişim halinde olmaya ve şeffaflığa davet etmiş ancak eğitim emekçilerinin dinlenerek sahadaki düşünce ve tepkilerin dikkate alınması gerekliliği vurgulanmıştır.
Gelinen son noktada verilen teklif milli eğitim müdürlüğü tarafından çalışanlara bir anket çalışması ile sorulmuş ve bir istatik çıkarılmaya çalışılmıştır. Verilen anket seçenekleri eğitim çalışanlarını bir daha çıkmaza sokmuştur. Bu kadar çalışanı olan bir kuruma verilen promosyonun komik rakamlarla teklifi tarafımızca bir hakaret olarak görülmektedir.
Çalışanların ekonomik koşullar karşısındaki durumlarının güncellenip alım güçlerini olumlu etkilemeyen teklif biz eğitimcilere bir hakaret olarak adledilmektedir.
Eğitimcinin hakkı, emeğinin karşılığı, kişi sayısının yüksek olması ve bankaların bu camianın maaş ve gelirlerini yüklenebilmesi karşılığı bir adım atılmadığı takdirde Eğitim iş sendikası olarak bireysel ve kitlesel anlamda acil eylem ve protesto planlarımızı hayata geçireceğimizi buradan kamuoyuna ilan ediyoruz. Bu çağrımıza diğer sendika ve eğitim çalışanı örgütlerinin de duyarsız kalmaması gerektiğini ısrarla vurguluyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim ve eğitim çalışanına verdiği değer ve buna paralel ekonomik vurgularını, günümüzde tam tersi yönde görmek bizleri ayrıca üzmekte ve hak edilmeyen bu tutumlara karşı her zaman ve koşulda mücadele edeceğimizi duyurmak isteriz.
Yapılan anket sonucunda 8.535 kişi 1. maddeyi, 14.365 kişi de 2. maddeyi işaretlemiş olup, bir o kadarı da tamamına karşı olmuştur. Bu durumda il milli eğitim müdürlüğü ve yetkili sendika bu sözleşmeyi imzalamamalıdır.
Burada bankaların birleşerek eğitim çalışanlarına verilecek promosyonu suistimal ettikleri algısı oluştu bizlerde. Çocuklarını emanet ettikleri eğitim çalışanlarına yaptıkları bu davranışı şiddetle kınıyor, derhal bu hatadan dönüşmesini bekliyoruz.