Ekonomik Kriz Eğitimi Vuruyor: Eğitim Dışında Kalan Çocuk Sayısı 612 Bini Aştı
Haber Kategorisi: Eğitim

Ekonomik Kriz Eğitimi Vuruyor: Eğitim Dışında Kalan Çocuk Sayısı 612 Bini Aştı

Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait örgün eğitim istatistiklerini analiz ederek, eğitim dışı kalan çocuk sayısındaki endişe verici artışı gözler önüne serdi.

Yapılan incelemelere göre, son bir yılda eğitim dışında kalan çocuk sayısı %38,4 artarak 612 binin üzerine çıktı. Bu artış, ekonomik kriz ve sosyoekonomik koşulların eğitime olan olumsuz etkileriyle ilişkilendiriliyor.

ERG Politika Analisti Özgenur Korlu'nun “Ekonomik Krizin Eğitimden Kopuşa Etkisi Artıyor” başlıklı çalışmasında, öğrencilerin ekonomik nedenlerle okullarından uzaklaştığı verilerle ortaya konuluyor. Rapora göre, 2023-2024 döneminde öğrenci sayısı 17 milyon 480 bine düşerek %0,4 oranında azaldı. Resmi eğitim kurumlarında %0,2'lik bir azalma görülürken, özel okullardaki öğrenci sayısı %2,4 düştü.

Depremler ve ikili eğitim sorunlarına rağmen derslik sayısında da bir azalma yaşandı. 2023-2024 döneminde toplam derslik sayısı %1,2 oranında azalarak 742 bin 829’a geriledi. Bu azalma özellikle ortaöğretim düzeyinde hissedilirken, mesleki ve teknik okullarda %3,2 oranında bir düşüş yaşandı.

Eğitimden erken ayrılma oranları da artış gösterdi. Ortaöğretim çağındaki çocukların okullulaşma oranlarındaki düşüş dikkat çekici. Ortaöğretimde, net okullulaşma oranlarındaki cinsiyet farkı ise erkek çocuklar aleyhine açılmış durumda. Özellikle Kuzeydoğu Anadolu'da bu fark %5,8’e kadar çıktı.

Okul öncesi eğitimde ise öğrenci sayısı ve net okullulaşma oranları 5 yaş grubunda geriledi. 3 ve 4 yaş gruplarında ise hafif bir artış görüldü. Erken çocukluk eğitiminde yeni kurumların ortaya çıkması ve okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasına yönelik çabalar dikkat çekiyor.

ERG, raporunda, eğitimde çocuk yoksulluğuna ilişkin politikaların önceliklendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Eğitim dışındaki çocuk sayısının artması ve okullulaşma oranlarındaki düşüş, eğitim sistemine yönelik kaynakların artırılması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Yaklaşan bütçe döneminin bu konuda kritik önemde olduğu belirtiliyor.