2024 Olimpiyatları başlıyor: 204 ülkeden 10.500 sporcu katılıyor
Haber Kategorisi: Dünya

2024 Olimpiyatları başlıyor: 204 ülkeden 10.500 sporcu katılıyor

Paris 2024 Olimpiyatları, 33. kez start alarak 204 ülkeden 10.500 sporcunun madalya için mücadele edeceği büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Olimpiyat oyunlarının açılış töreni, Sen Nehri'nde düzenlenecek ve bu, oyunlar tarihinde bir ilk olacak.

 

Açılış Töreni

17 gün sürecek ve 11 Ağustos'ta sona erecek olan oyunların açılış töreni 19.30'da başlayacak. Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly'nin sanat direktörlüğünü üstlendiği törende, sporcu kafilelerini taşıyan tekneler Austerlitz Köprüsü'nden Eyfel Kulesi'nin yakınındaki İena Köprüsü'ne kadar olan 6 kilometrelik mesafede geçit yapacak. Geçit töreni güzergahında kültürel sunumlar ve Paris’in simge yapılarının manzaraları yer alacak. Açılış törenini yaklaşık 300 bin kişinin yerinde takip etmesi bekleniyor.

329 Kategoride Madalya

Oyunlarda sporcular, 32 branşta 48 dalda mücadele edecek ve 329 kategoride madalya dağıtılacak. Karate ve beyzbol bu yıl yer almazken, break dans ilk kez olimpiyatlara dahil edildi. Oyunlar, toplam 34 farklı merkezde gerçekleştirilecek.

Madalya Tasarımı

Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda 5 bin 84 madalya dağıtılacak. Eyfel Kulesi’nin tadilatı sırasında alınan demir parçalar, madalyaların ortasına yerleştirildi. Madalyalar, Fransız darphanesi tarafından üretilirken, mücevher firması Chaumet tarafından tasarlandı.

Paris'te Üçüncü Kez

Olimpiyatlar, 100 yıl sonra üçüncü kez (1900, 1924) Paris’te düzenlenecek. Mülteci Olimpiyat Takımı’nda yer alacak 36 sporcu, 12 branşta madalya mücadelesi verecek. Rus ve Belaruslu sporcular 'tarafsız sporcu' statüsünde yarışacak, ancak iki ülkenin siyasileri Paris’e davet edilmedi.

Oyunların Maliyeti

Oyunların Fransa’ya maliyeti yaklaşık 10 milyar Euro. Bu tutarın 4.38 milyar Euro’sunu Paris 2024 Organizasyon Komitesi karşılıyor. IOC’nin desteği 1.2 milyar Euro ve bilet satışlarından 1.5 milyar Euro gelir bekleniyor. Global ve yerel sponsorların desteği ise 5 milyar Euro’ya yakın.

Türkiye'nin Katılımı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi 54’ü kadın, 48’i erkek toplam 102 sporcu, 18 branşta temsil edecek. Açılış töreninde Türk Bayrağı’nı, Tokyo 2020’nin altın madalyalı sporcuları Busenaz Sürmeneli ile Mete Gazoz taşıyacak. Türkiye, açılış töreninde 191. sırada geçiş yapacak.

Yıldız Sporcular ve Destek

ABD, erkek basketbolunda Kevin Durant, LeBron James, Stephen Curry, Jayson Tatum ve Anthony Davis gibi yıldızlarla altın madalyanın en büyük favorisi. Nikola Jokic’li Sırbistan ve Giannis Antetokounmpo’lu Yunanistan da büyük rekabet vaat ediyor. Ayrıca Simone Biles, Novak Djokovic, Rafael Nadal, Katie Ledecky, Teddy Riner, Eliud Kipchoge, Armand Duplantis ve Shelly-Ann Fraser-Pryce gibi ünlü sporcular da Paris'te sahne alacak.

Fransız Polisi ve Ordusu’na 40 ayrı ülkeden gelen kolluk kuvvetleri destek verecek ve toplamda 75 bin kişiden fazla kişi oyunlarda güvenliği sağlayacak. Gönüllü sayısı ise 45 bini aşacak.