Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan 7521 sayılı kanun ile bazı kanun ve KHK'larda değişiklik yapıldı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan 7521 sayılı kanun ile bazı kanun ve KHK'larda değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler arasında, şarj edilebilen ve 70 km'nin üzerinde menzile sahip hibrit araçlara yönelik ÖTV teşviki de bulunuyor.
Hibrit Araçlara ÖTV Teşviki
Yeni düzenlemeye göre, araç dışından şarj edilebilen hibrit elektrikli araçlar için şu şartlar altında ÖTV teşviki uygulanacak:
- Ağırlıklı birleştirilmiş kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan ve sadece elektrikli menzili 70 kilometre ve üzerinde olan araçlar.
- Motor hacmi 1,600 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1,35 milyon TL'yi aşmayan araçlar için yüzde 30 ÖTV oranı uygulanacak.
- Motor hacmi 1,600 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1,35 milyon TL'yi aşan araçlar için yüzde 60 ÖTV oranı uygulanacak.
- Motor hacmi 1,600 cm3'ü geçen ancak 1,800 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1,35 milyon TL'yi aşmayan araçlar için yüzde 70 ÖTV oranı belirlendi.
BOTAŞ İçin İhale Düzenlemesi
Yasayla birlikte Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından yapılacak doğal gaz alımları kamu ihale kanunu kapsamı dışında tutuldu. Bu kapsamda yapılacak alımlara yönelik süreçler, Cumhurbaşkanınca belirlenen esaslara göre yürütülecek. Alım süreci, piyasa koşulları, gizlilik, güvenilirlik, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine göre şekillendirilecek.
Türkiye Varlık Fonu’na Yeni Yetki
Kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi hakkında kanuna eklenen geçici maddeyle, Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetimi AŞ Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonuna, kamu bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla 2024 mali yılı içerisinde özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisi verildi. Bu yetki, Hazine ve Maliye Bakanı tarafından kullanılacak.