Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ), 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin üniversitelerinde görevli araştırmacılara TÜBİTAK ARDEB 1001 Programı kapsamında Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA ve TEKNOÇABA çağrılarına ilişkin bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Toplantıya, deprem bölgesinde yer alan üniversitelerden yaklaşık 170 akademisyen katıldı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK ARDEB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurper Güz, TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan, TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk Selek ve Destek Programları İzleme ve Koordinasyon Müdürü Mürüvvet Kübra Gürbüz, TÜBİTAK projeleri ve yeni proje çağrıları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, toplantıda TÜBİTAK ve AFAD arasında eş finansman modeliyle ortak bir deprem çağrısı düzenlenmesi planlandığını ve iki kurum arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde “1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı” başlıklı özel bir çağrı açtıklarını müjdeledi.
Bu proje kapsamında jeodinamik araştırmalar, depremin sosyo-ekonomik boyutu, toplumsal ve çevresel yaygın etkileri, depreme yönelik dijital teknolojiler ve cihazlar, inşaat modelleri ve atık yönetimi, deprem yönetimine yönelik senaryo, kestirim ve analiz çalışmalarına destek verileceğini belirtti.
Prof. Dr. Mandal, Ar-Ge ve yenilik konularında deprem araştırmalarının ön plana çıktığını vurgulayarak, “Afet öncesine, anına ve sonrasına yönelik araştırmalar ve teknolojilerle ülkemizin afetlere dayanıklılığını artıracak 12 Ar-Ge ve yenilik konusunu içeren destek programlarımız önceliklendirilecek” dedi.