Eğitimsen Gaziantep şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Kamuda tasarruf gerekçesiyle eğitimden tasarruf edilmemelidir!” dedi.
Eğitimsen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, kamuoyuna yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından duyurulan "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"nin eğitimden tasarruf edilmesine neden olmaması gerektiğini belirtti. Paketin, geçmiş yıllarda IMF programlarını anımsatan bir yaklaşımla kamuda istihdamın sınırlanması ve emekçilerin haklarının kısıtlanmasını içerdiğini ifade etti.
Özellikle eğitim alanının bu tasarruf politikalarından olumsuz etkileneceğini vurgulayan Parlakçı, Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre öğretmen açığının 68 bin olduğunu ve acilen en az 100 bin öğretmene ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Kamuda tasarruf adı altında eğitim ve sağlık gibi temel kamu hizmetlerinin ve istihdamının kısıtlanmasının yanlış olduğunu savundu.
Parlakçı, açıklanan tasarruf tedbirlerinin yeni okul, derslik ve yurt yapımını nasıl etkileyeceğinin belirsiz olduğunu ve kamusal eğitimin gereği olan kalemlerde kesintilere gidilmesi halinde telafi edilemeyecek sorunlar yaratacağını dile getirdi. Ülkenin öğretmen gereksiniminin önemli bir sorun olduğu koşullarda sadece emekli olan öğretmen sayısı kadar atama yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Parlakçı, MEB'in tasarruf tedbirleri kapsamında eğitim alanındaki bütçe kesintileri hakkında derhal açıklama yapması gerektiğini ve eğitim bütçesinin ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmasını talep etti. Kamuda tasarruf edilmesi gereken alanların belliliğine vurgu yaparak, eğitim alanı başta olmak üzere kamu hizmetlerinin kısıtlanmaması gerektiğini belirtti.