Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgelerde KOBİ’lerin iyileşmesi ve iş sürekliliğinin sağlanması amacı ile uygulanan “Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı” hayata geçti. Şu anda kadar deprem bölgesindeki illerden 30 bin civarında başvuru bulunurken, bu rakamın 3 bini Gaziantep’e ait.
Destek kapsamında deprem bölgesinde faaliyet gösteren iş yeri az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı KOBİ'lere 0 faizli ve ilk 24 ay ödemesiz 750 bin TL'ye kadar destek verilecek. İş yerinde herhangi bir hasarı bulunmayan KOBİ’ler ise destekten yararlanamayacak.
İş yerlerimiz 1,5 ay kapalı kaldı
Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, “KOSGEB tarafından destek sadece iş yeri hasarlı olan işletmelere verilecek. Ancak bizimde iş yerlerimiz 1,5 ay kapalı kaldı. Ertelenen ödemelerin günü geldi ve şimdi tahsil ediliyor. Dolayısıyla ayrım yapılmaksızın tüm esnafın KOSGEB’in desteğinden yararlanması lazım” dedi.
Küçük esnaf bir çıkış yolu arıyor
Küçük esnafa 50 ile 150 bin TL arasında destek verilmesi çağrısında bulunan Azak, “30 ile 150 bin TL arasında verilecek destek esnaflarımıza bir can suyu olacak. Pasajımızda deprem dolayı birçok iş yeri kapalı kaldı veya ürünlerin kırılması sonucunda maddi zararı meydana geldi. Fakat hiçbir şekilde destek sunulmadı. Depremde ölmedik de suç mu işledik?” sorusunu sordu.
Depremin olumsuz etkisini üzerimizden atamadık
Azak, “Aradan 9 ay geçmesine karşın esnaf depremin olumsuz etkisini üzerinden atamadı. Öncesinde pandemi gibi zorlu bir süreci yaşadık. Ayrıca ekonomik kriz ile mücadele ediyoruz. Küçük esnaf çaresiz bir şekilde bir çıkış yolu arıyor ve yardım eli uzanmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
KOBİ’lere 200 ile 750 bin TL arasında destek sunulacak
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Nurdağı ve İslâhiye ilçelerinde hasarsız mikro ölçekli işlemeler 200 bin TL, küçük ölçekli işletmeler 300 bin TL, orta ölçekli işletmeler 400 bin TL, az hasarlı mikro ölçekli işletmeler 300 bin TL, küçük ölçekli işletmeler 400 bin TL, orta ölçekli işletmeler 550 bin TL, orta hasarlı mikro ölçekli işletmeler 350 bin TL, küçük ölçekli işletmeler 450 bin TL, orta ölçekli işletmeler 650 bin TL, ağır hasarlı mikro ölçekli işletmeler 400 bin TL, küçük ölçekli işletmeler 600 bin TL ve orta ölçekli işletmeler 750 bin TL tutarında destekten faydalanabilecek.
Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep’te (Nurdağı ve İslâhiye hariç) az hasarlı mikro işletmeler 250 bin TL, küçük işletmeler 350 bin TL, orta ölçekli işletmeler 450 bin TL, orta hasarlı mikro işletmeler 300 bin TL, küçük ölçekli işletmeler 400 bin TL, orta ölçekli işletmeler 550 bin TL, ağır hasarlı mikro ölçekli işletmeler 350 bin TL, küçük ölçekli işletmeler 450 bin TL ve orta ölçekli işletmeler ise 650 bin TL krediden yararlanma imkanı sunuluyor.
gaziantepsabah.com