Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketiyle ilgili eleştirilere yanıt vererek, amacın çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak olduğunu belirtti. Şimşek, yeni yasanın vatandaşlara yük getirmediğini savundu. Ancak vergi düzenlemeleri tartışılmaya devam ediyor. İşte paketin detayları:
Devreden KDV’nin İadesi: Yeni yasa ile vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarıldı ve Vergi Usul Yasası’ndaki ilgili hükümler yürürlükten kaldırıldı. Mevcut uzlaşma başvuruları eski hükümler çerçevesinde sonuçlandırılacak. “Devreden KDV’nin iadesi” uygulaması devreye alındı. Birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV ve iade hakkı, vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete aktarılacak. Ayrıca yurtdışına çıkış harcı 150 TL’den 500 TL’ye çıkarıldı ve bu harç her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Bu düzenlemenin bütçeye yıllık 4.3 milyar TL gelir sağlaması bekleniyor.
Temel Tutarlar Artırıldı: Vergi Usul Yasası’ndaki cezalarda temel tutarlar güncellendi. 250, 500, bin TL gibi tutarlar 5 bin, 10 bin, 20 bin TL’ye çıkarıldı. Ticari olmayan gezi, eğlence gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnası kaldırıldı. Bu düzenlemeden yıllık 5 milyar 400 milyon TL gelir bekleniyor. Ayrıca, vergi kaybı cezası, kayıt dışı faaliyette bulunarak vergi kaybına neden olunması halinde yüzde 50 artırılacak.
Farklı IBAN’a Ceza: Kanun dışında belge düzenleyenlere 2 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek. Uluslararası anlaşmaların bilgi değişimi hükümlerine uymayanlara da özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatların başkalarının adı veya hesabı kullanılarak yapılması halinde miktarın yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Kredi kartı ve benzeri ödeme araçlarıyla tahsilatların, kendi adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleriyle yapılması durumunda, hem tahsilatı yapan hem de cihazları kullandıranlara özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.
GİB’e Fazla Mesai Ücreti: Yeni vergi düzenlemesi, bazı durumlarda özel usulsüzlük vergisinin 10 kat artırılması ve her bir tespit için ayrı ceza kesilmesini de içeriyor. Elektrikli, elektronik ve manyetik cihazları üreten veya ithal edenler bu kapsama giriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın fiilen mesai dışında çalışan personeline, her bir saat için 160 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında fazla çalışma ücreti ödenecek. Bu ödemenin bütçeye yıllık 348 milyon TL etkisi olacağı hesaplanıyor.
Yap-İşlet-Devret’ten Yüksek Gelir Beklentisi: Kamu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan alınan yüzde 25’lik kurumlar vergisi yüzde 30’a çıkarıldı. Bu düzenlemeden 557 milyon TL ek vergi bekleniyor. Asgari kurumlar vergisi uygulamasıyla 62 bin kurumlar vergisi mükellefinden 70 milyar TL yıllık gelir öngörülüyor. Çok uluslu şirketlerden küresel asgari kurumlar vergisi uygulamasıyla 40 milyar TL gelir tahmin ediliyor.
Prim Oranlarında Değişiklik: Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2.25 olarak değiştirildi. Bu değişikliğin SGK’nin gelirinde yüzde 12.5 artış sağlayacağı öngörülüyor. SGK prim gelirinde aylık 911 milyon TL, beş aylık dönemde yaklaşık 4.6 milyar TL, bir yılda ise yaklaşık 10.9 milyar TL artış bekleniyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan ve emekli aylığı bağlananların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi Hazine’den ödenmeyecek. Bu düzenlemenin kamu giderinde yıllık 13.7 milyar TL azalma sağlaması bekleniyor.