Türkiye'de Haziran Ayında Rekor Sıcaklıklar; Orman Yangınları 5 Kat Arttı
Haber Kategorisi: Asayiş

Türkiye'de Haziran Ayında Rekor Sıcaklıklar; Orman Yangınları 5 Kat Arttı

Türkiye'de Haziran ayında yaşanan rekor sıcaklıklar orman yangınlarının sayısında ciddi bir artışa yol açtı. Geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yıl aynı dönemde bu sayı yaklaşık 5 kat artarak 399’a ulaştı.

 

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 2024 yılı Mart, Nisan ve Mayıs ayları tüm zamanların en sıcak ayları olarak kaydedildi. Bu durum, 2024 ilkbaharının tarihe "tüm zamanların en sıcak ilkbaharı" olarak geçmesine neden oldu. Türkiye'de de sıcak geçen kış ve ilkbaharın ardından Haziran ayında birçok şehirde sıcaklık 40 dereceyi aştı ve bazı bölgelerde rekor sıcaklık değerleri kaydedildi.

Yüksek sıcaklıklar yangın riskini artırırken, orman altı bitki örtüsünün daha erken kuruması alevlerin daha etkili olmasına yol açtı. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yıl aynı dönemde yaklaşık 5 kat artışla 399 yangın kaydedildi. Bu yangınlar, geçen yıl 41 hektar olan zarar gören ormanlık alanın, bu yıl 2 bin 548 hektara çıkmasına neden oldu.

Aynı dönemde orman dışı yangın sayısında da artış görüldü. Geçen yıl orman dışı 155 yerde yangın çıkarken, bu yıl bu sayı 551’e yükseldi.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’de özellikle Çanakkale’den Adana’ya kadar uzanan bölgenin yangın tehlikesinin yüksek olduğunu belirtti. Türkeş, yangınların normalde en yoğun olarak Temmuz ve Ağustos aylarında görüldüğünü, ancak son yıllarda sıcak hava dalgalarının Mayıs ve Eylül aylarını da kapsayacak şekilde genişlediğini ifade etti.

Prof. Dr. Türkeş, Haziran ayında Temmuz ve Ağustos sıcaklıklarının yaşandığını vurgulayarak, "Bu durum, insan kaynaklı iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın hızlandığını ve etkilerinin arttığını gösteriyor" dedi. Türkeş, artan sıcaklıkların orman yangınları açısından olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekerek, "Giderek daha sıcak bir dünya ve Türkiye, yağış rejiminin değişmesi, sıcak hava dalgalarının sıklığının, süresinin ve şiddetinin artması orman yangınlarının daha sık ve büyük olmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Türkeş, orman yangınlarına karşı geleneksel kriz tabanlı yangın yönetiminden, risk tabanlı proaktif ve bütüncül bir yangın yönetimi modeline geçilmesinin önemine işaret etti.