CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de hekim dağılımındaki eşitsizliğin insanların sağlığa erişim hakkını kısıtladığını belirtti. İlgezdi, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bin kişiye bir ya da iki hekim düştüğünü, bazı kentlerde ise durumun daha da kötü olduğunu vurguladı.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısındaki artışa ve TÜİK verilerine yansıyan hekim dağılımındaki bölgesel eşitsizliğe dikkat çekti. TÜİK verilerine göre, Urfa, Bingöl, Bitlis, Muş, Siirt, Hakkari, Şırnak, Ağrı, Iğdır, Mardin ve Batman’da bin kişiye düşen hekim sayısının 1 olduğunu ve bazı illerde uzman hekim bulunmadığını belirtti.
"Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Mecburiyet"
İlgezdi, Doğu illerinde hastane ve yatak sayılarındaki eşitsizliğin fazla olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
"Durumun vahameti hastane sayısında da kendini gösteriyor. İstanbul, çoğunluğu özel olmak üzere 234 hastane ile en fazla hastaneye sahip il olarak öne çıkıyor. Bunu 84 hastane ile Ankara, 63 hastane ile İzmir izliyor. Hastane sayısının en az olduğu iller ise Kilis, Ardahan ve Iğdır. Halkımız sağlığa erişim hakkını kullanamıyor. Kamu hastanelerinde özellikle kardiyoloji ve nöroloji gibi dallarda uzman hekim bulmak neredeyse imkânsız. İktidar ise önlem almak yerine ‘Giderlerse gitsinler’ diyor. Hekimlerimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesi bir mecburiyet, ülkemizin yitirecek tek bir hekimi yok."
"Hekimler Kendini Güvende Hissetmiyor"
İlgezdi, Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde Hipokrat yeminine sansür uygulayan yönetimi de eleştirerek, "Her sene bir başka tıp fakültesinde Hipokrat yeminine sansürü konuşuyoruz. Hipokrat yeminine saldırmak yerine hekimlerimizin sorunlarını çözün. Hekimler 4. ve 5’inci sınıftan itibaren yurtdışına gitmenin hazırlığını yapıyor. Tıp öğrencileri Almanca dil kurslarının önünde kuyruk oluşturuyor. Bu durum, hekimlik itibarını yerle bir eden iktidarın çalışma şartlarını ağırlaştırmasından kaynaklanmakta. Hekimler kendini güvende hissetmiyor ve mesleğini başka yerlerde icra etmek için gitmeye çalışıyor. Sağlık emekçilerimizin çalışma ortamı ve şartları düzeltilmeli, sağlıkta şiddeti önleyici çalışmalar bir an önce hayata geçirilmeli," ifadelerini kullandı.