2025-2026 eğitim öğretim yılı öncesinde özel okul ücretlerine yapılan yüksek oranlı zamlar, özellikle büyük şehirlerde yaşayan veliler için ciddi bir maddi yük oluşturdu.
Bazı okullarda yıllık maliyet, yemek ve servis gibi ek hizmetlerle birlikte 2 milyon TL sınırına yaklaştı.
Ekonomideki genel fiyat artışları, eğitim alanını da doğrudan etkiliyor. Birçok özel okulda zam oranları yüzde 50’nin üzerine çıktı. Özellikle yabancı ve köklü özel liselerde ücretlerin ulaştığı rakamlar dikkat çekici boyutlara ulaştı. Örneğin İstanbul’daki prestijli okullardan Koç Okulları’nda ana sınıfı için belirlenen ücret 1 milyon 702 bin 800 TL’ye çıktı. Saint Joseph Lisesi’nde hazırlık sınıfı için istenen tutar ise 1 milyon 658 bin TL oldu.
Eğitim uzmanları, bu yüksek maliyetlerin yalnızca akademik eğitim değil, aynı zamanda sosyal statü ve kariyer beklentilerini de kapsayan bir tercihe dönüştüğünü ifade ediyor. Eğitimci Salim Ünsal, bu tür okulların kontenjanlarının saatler içinde dolabildiğini ve bazı velilerin torpil arayışına bile girdiğini belirtti.
Öte yandan, özel okul fiyatlarındaki artışlar, velilerin büyük bir kısmını ekonomik olarak zor durumda bırakırken, bazı aileler çocuklarını devlet okullarına yönlendirmeye başladı. Nitekim 2023-2024 döneminde özel okul öğrenci sayısında yüzde 2,37 oranında bir düşüş yaşandığı görüldü.
Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar okul ücretlerine tavan zam oranı belirlese de, yemek ve servis gibi yan kalemlerde bu sınırlama bulunmuyor. Bu da toplam yıllık maliyeti daha da yukarıya çekiyor. Eğitimci İlhan Sevin, sürdürülebilir bir sistem için hem okulların hem de velilerin dikkate alındığı, makul artış oranlarının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Bazı okulların 2025-2026 yılı için belirlediği ücretler şöyle:
Koç Okulları (Ana sınıfı): 1.702.800 TL
Saint Joseph (Hazırlık): 1.658.800 TL
Alman Lisesi (Hazırlık): 1.500.000 TL
Üsküdar Amerikan Lisesi (9. sınıf): 1.395.000 TL
Enka Okulları (3-5 yaş): 1.361.049 TL
TED İstanbul Koleji (Hazırlık): 1.116.900 TL
Alev Okulları (Lise 1): 1.104.510 TL
St. George Avusturya Lisesi: 1.100.000 TL
FMV Işık Okulları: 1.089.000 TL
MEF Okulları (Hazırlık): 999.000 TL
İELEV (İlkokul 1. sınıf): 962.609 TL
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (Ortaokul 1): 929.500 TL
Veliler, yüksek enflasyonun etkisiyle her geçen yıl daha da artan eğitim giderleri karşısında ciddi bir planlama yapmak zorunda kalıyor. Türkiye'de özel okullara erişim, giderek daha çok ekonomik sınırlara takılır hale geliyor.