Gıda ve Tarım Bilgi Başkanı (GTB) Mehmet Akıncı, Türkiye genelinde hububat hasadının Mayıs ayı sonuyla birlikte bazı bölgelerde hareketlendiğini duyurdu.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), üreticilere depolama desteği sağlamak amacıyla 21 Mayıs 2026 itibarıyla taahhütname karşılığı ürün kabulüne başladığını belirten Akıncı, fiili alımların ise 3 Haziran’da start alacağını söyledi.
TMO’nun bu yıl da Türkiye çapında daha önce alım yapılan 600’den fazla noktada hizmet vereceğini vurgulayan Akıncı, randevulu alım sisteminin anlaşmalı lisanslı depolar da dâhil tüm alım merkezlerinde uygulanmaya devam edeceğini aktardı.
2026 ürün alım fiyatları hakkında bilgi veren Akıncı, makarnalık ve ekmeklik buğdayın 1. grup ürünlerinde ton başına 16 bin 750 TL, arpanın 1. grup ürünlerinde ise 13 bin TL fiyat belirlendiğini kaydetti. İkinci ve üçüncü grup ürünler ile düşük kaliteli hububatta kademeli fiyatlandırmanın uygulanacağını da sözlerine ekledi.
Piyasada dengenin korunması hedefiyle TMO’nun hasat sonrası satış fiyatlarını da açıkladığını ifade eden Akıncı, 1 Ekim 2026’dan geçerli olmak üzere buğdayın 2. grup ürünlerinde tonu 18 bin 500 TL, arpanın 2. grup ürünlerinde ise 14 bin TL satış fiyatı uygulanacağını bildirdi.
Ödeme ve lisanslı depoculuk destekleri hakkında da konuşan Akıncı, ürün bedellerinin teslimattan sonraki 45 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına yatırılacağını belirtti. Lisanslı depoculuktan yararlanan çiftçilere yönelik kira desteği, finansman imkânı ve çeşitli muafiyetlerin sürdüğünü hatırlatan Akıncı, ürünlerini lisanslı depoda saklayan üreticilere depo kira ücret desteği verildiğini, ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır faizli kredi kullanma fırsatı sunulduğunu dile getirdi.
Üreticilerin mağduriyet yaşamaması için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilerinin güncel olması, randevuların önceden alınması ve banka hesap işlemlerinin tamamlanması gerektiğinin altını çizen Akıncı, alımların ÇKS’ye kayıtlı üretim miktarıyla sınırlı olacağını söyledi.
Yeni hasat dönemiyle tarım sektöründe yoğun bir mesai başladığını belirten Akıncı, sözlerini şöyle tamamladı:
“Toprağa emek veren, üretimiyle ülkemizin gıda arz güvenliğine katkı sağlayan tüm çiftçilerimize bereketli ve hayırlı bir hasat sezonu diliyorum. Yeni dönemin üreticilerimiz, sektörümüz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”








