Hasan Öztürkmen: Gaziantep’te Toplu Taşımaya Gelen Zam Enflasyonun Üzerinde
Haber Kategorisi: Gaziantep

Hasan Öztürkmen: Gaziantep’te Toplu Taşımaya Gelen Zam Enflasyonun Üzerinde

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Gaziantep’te toplu taşımaya altı ay içinde ikinci kez zam yapıldığını belirterek, tam bilete yapılan zammın geçen yıla göre yüzde 36,36’ya ulaştığını ve TÜİK’in açıkladığı yüzde 29,73’lük yıllık enflasyonu aştığını söyledi.

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Gaziantep’te toplu taşımaya altı ay içinde ikinci kez zam yapıldığını belirterek, tam bilete yapılan zammın geçen yıla göre yüzde 36,36’ya ulaştığını ve TÜİK’in açıkladığı yüzde 29,73’lük yıllık enflasyonu aştığını söyledi. Öztürkmen, belediyeyi sübvansiyonla fiyatı kontrol altında tutmaya ve dar gelirlilere ulaşım desteği sağlamaya çağırdı.

Gaziantep’te şehir içi toplu taşıma ücretlerine yapılan zam, kamuoyunda ve siyasette tartışılmaya devam ediyor. Vatandaşların toplu taşıma zamlarına yönelik şikayetlerinin ardından hükümetten “sınır” sinyali gelmesine rağmen Gaziantep’te toplu taşımaya altı ay içinde ikinci kez zam yapıldı.

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, toplu taşımaya gelen zamma tepki göstererek, artışların enflasyonun ve vatandaşın maaşına yapılan zammın üzerinde olduğunu savundu.

Öztürkmen, kentte şehir içi ulaşımda tam bilet ücretinin 39,90 TL’den 45 TL’ye, öğrenci biletinin ise 19,90 TL’den 22,30 TL’ye yükseldiğini belirtti. Yeni tarifeyle tam bilette yaklaşık yüzde 12,8, öğrenci biletinde ise yüzde 12,1 oranında artış yaşandığını ifade eden Öztürkmen, buna göre toplu taşımayı günde iki kez kullanan bir öğrencinin ulaşım için günlük 44,60 TL, tam bilet kullanan bir vatandaşın günlük gidiş-dönüş maliyetinin ise 90 TL olacağını kaydetti.

Gaziantep’te toplu taşıma ücretlerine son olarak 1 Mayıs 2026 tarihinde zam yapıldığını hatırlatan Öztürkmen, o dönemde şehir içi tam biletin 33 TL’den 39,90 TL’ye, öğrenci biletinin ise 19,90 TL’ye yükseldiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde enflasyon verilerini açıkladığını anımsatan Öztürkmen, eylülde aylık enflasyonun yüzde 1,84, yıllık enflasyonun ise yüzde 29,73 olarak gerçekleştiğini belirtti. Öztürkmen, tam bilete yapılan zamların geçen yıla göre yüzde 36,36 olduğunu ifade ederek, bunun TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyonun üzerinde olduğunu dile getirdi.

“Bu zamlar, enflasyonun ve vatandaşın maaşına gelen zammın üstünde” diyen Öztürkmen, Gaziantep gibi trafik ve otopark sorunu yaşanan bir şehirde toplu taşımanın teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Bir öğrencinin günde 45 lira git-gel otobüse verdiğini, aktarma yapılan mesafelerde maliyetin daha da arttığını, asgari ücretle çalışan bir işçinin ise günde 90 lira otobüse verdiğini söyledi.

Öztürkmen, Büyükşehir Belediyesi’nin artan maliyetler karşısında zam yapmak yerine sübvansiyonlarla fiyatı kontrol altında tutması gerektiğini belirterek, “Zamlar altında ezilen yoksul vatandaşlar, bir de ulaşım maliyetine kafa yormak istemiyor” dedi.

“Toplu taşıma Türkiye standardının gerisinde”

Gaziantep’te toplu taşımanın konforlu kullanılamadığını savunan Öztürkmen, otobüs hatlarının yetersiz olduğunu ve otobüslerin yoğun saatlerde tıka basa dolduğunu ifade etti. Bazı hatlarda çok uzun süre otobüs beklendiğini belirten Öztürkmen, nüfusu 2,5 milyona yaklaşan kentte toplu taşımanın Türkiye standardının bile çok gerisinde olduğunu ileri sürdü. Turuncu belediye otobüsü sayısının toplam otobüs sayısı içinde çok az olduğunu, toplu taşımanın yarısının sarı minibüslerle gerçekleştiğini, tramvay hatları ve seferlerinin ise çok kısıtlı olduğunu söyledi.

“Şoför esnafı ile vatandaş karşı karşıya getirilmemeli”

Artan maliyetler karşısında özel otobüs ve minibüs işletmecilerinin sıkıntılarını da anladıklarını belirten Öztürkmen, minibüsçülerin her gün akaryakıta gelen zamlar altında ezildiğini ifade etti. Akaryakıt fiyatlarının yanı sıra lastik, bakım, yedek parça, sigorta, vergi ve diğer işletme giderlerinin esnafın mali yapısını zorladığını kaydeden Öztürkmen, bu maliyetlerin ulaşım tarifelerine yansımasının vatandaş açısından yeni bir yük oluşturduğunu söyledi.

Özellikle akaryakıt ve vergi yükündeki artışların küçük esnaf açısından önemli bir maliyet oluşturduğunu belirten Öztürkmen, belediye bütçesinden toplu taşımaya destek verilmesi, öğrenciler ve dar gelirli vatandaşlar için indirimli ulaşım imkânlarının değerlendirilmesi ve ihtiyaç sahibi kişilere ulaşım desteği sağlanması gerektiğini dile getirdi. Şoför esnafının maliyetlerini azaltabilecek alternatiflerin de ele alınması gerektiğini sözlerine ekledi.