Güneydoğu’da Hububat İhracatı 11 Ayda 3,2 Milyar Dolara Ulaştı
Haber Kategorisi: Gaziantep

Güneydoğu’da Hububat İhracatı 11 Ayda 3,2 Milyar Dolara Ulaştı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, 2024 yılının ilk 11 ayında bölge ihracatına öncülük etmeye devam etti.

 Ocak-Kasım döneminde sektörün ihracatı %4,4 artışla 3,2 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu rakam, bölgenin toplam 11 milyar dolara yaklaşan ihracatının %29,6’sını oluşturuyor.

Ürün Bazında Performans

  • Makarna, 557,4 milyon dolarla en fazla ihracat yapılan ürün oldu.

  • Ayçiçek tohumu yağı ihracatı, birim fiyatlarındaki %21,6’lık artışın da etkisiyle %18,2 yükselişle 543,9 milyon dolara ulaştı.

  • Tatlı bisküvi ve gofret ihracatı 339 milyon dolar olarak gerçekleşerek buğday ununu geride bıraktı ve sektörün üçüncü büyük ihraç kalemi haline geldi.

Pazarlardaki Değişim

  • Irak, 871,9 milyon dolarla en büyük pazar olmayı sürdürmesine rağmen, geçen yıla kıyasla %15,4 geriledi.

  • Suriye pazarında ise %47,7’lik güçlü bir artış yaşandı ve ihracat 369,4 milyon dolara çıkarak Irak’taki kaybın bir kısmını dengeledi.

  • ABD’ye yapılan ihracat %37,2 artarak 265,8 milyon dolara ulaştı ve bu ülke, bölgenin ilk üç pazarı arasına girdi.

  • Afrika ülkelerine yönelik ihracatta %17,3’lük bir büyüme görüldü.

Orta Doğu Pazarı Stratejik Zeminde İlerliyor

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Orta Doğu pazarının 1,5 milyar dolara yaklaşan hacmiyle liderliğini koruduğunu belirtti. Kadooğlu, “Suriye’de öngörülebilirliğin artması, lojistiğin düzelmesi ve sınır ticaretindeki normalleşme, ihracatımızda hızlı bir toparlanma sağladı” dedi. Irak’taki düşüşte ise ülkenin yerli üreticiyi korumaya yönelik kısıtlamalarının etkili olduğunu ifade etti.

Irak’ın bazı gıda ürünlerinde ithalatı serbest bırakma kararının olumlu bir adım olduğunu vurgulayan Kadooğlu, “Bu serbestleşmenin diğer ürün gruplarına da yayılması, hem tüketici refahını artırır hem de iki ülke ticaretini daha sürdürülebilir kılar” diye konuştu.

Afrika Kalıcı ve Stratejik Pazar Haline Geliyor

Afrika’ya yönelik ihracatta %17,3’lük büyüme ile 967,2 milyon dolarlık gelir elde edildiğini aktaran Kadooğlu, bölgenin Afrika’yı geçici değil, kalıcı ve stratejik bir büyüme alanı olarak gördüğünü söyledi. Cibuti, Gana ve Sudan gibi yerleşik pazarlardaki derinleşmenin sürdüğünü, Togo ve Benin’de ise güçlü artışlar kaydedildiğini belirtti.

Kasım ayında Gana, Benin ve Togo’ya düzenlenen Sektörel Alım Heyeti programına değinen Kadooğlu, “Afrikalı firmaların Türk üreticilerimizle yaklaşık 1.000 görüşme yapması ve tesisleri yerinde görmesi, güven ve süreklilik temelli ticari ortaklıkların ne kadar önemli olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.