Gaziantep'te triko sektörünün geleceği belirsiz ve karanlık!
Haber Kategorisi: Gaziantep

Gaziantep'te triko sektörünün geleceği belirsiz ve karanlık!

Kentimizin lokomotif sektörlerinden triko, zor günler geçiriyor. Doların yükselmesinden en fazla etkilenen sektörlerin başından triko geliyor. Bir çıkış yolu arayan esnaf, Gaziantep milletvekillerinin sorulara ve sıkıntılara duyarsız kaldığını vurguladı

Euro’nun ateşi düşmesine karşın doların ateşi yükselişini sürdürüyor. Euro 18 TL dolaylarında iken dolar ise 18,50 TL’yi yakaladı. Dövizin artması tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi kentin lokomotifi ve bel kemiği triko da bundan nasibini aldı. Bin 500 işverenin bulunduğu, binlerce insanın da evine ekmek götürdüğü devasa bir sektör günden güne eriyor. Hatta yüzde 40 kapasite ile çalışan sektörde kepenk kapatanların sayısında da artış olacağı öngörülüyor.

Ham madde fiyatlarının yükselmesiyle büyük bir darbe aldıklarını kaydeden esnaf, enerji maliyetlerinin artmasıyla bellerinin büküldüğünü hatta kamburlaştığını söyledi. Ayrıca esnaf, kentin milletvekillerinin kendilerini ziyaret etmediklerini dolayısıyla sektörde yaşanan sorunlara ve sıkıntılara duyarsız kalmalarından şikâyet etti.

Kepenk kapatan esnaf sayısı artacak

Ham madde fiyatların yüzde 300 dolaylarında yükseldiğine dikkat çeken Ayhan İplik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kurgan, ‘İş yok, ama ham madde fiyatları yükseliyor’ tespitinde bulundu, dövizin esnafın belini büktüğünü ifade etti. “Kepenk kapatan esnaf mevcut. Bulunduğumuzda bölgede 150-200 civarında esnaf var. 3-4 yıl öncesine kadar dükkân bulmanın mümkünatı yokken, şimdi en az 10 dükkân kepenk kapatmıştır. Çalışmayan 60 esnaf, belli bir noktadan sonra ortaya çıkacak. Çünkü sermaye yok. O zaman kepenk kapatan sayı da artacak” dedi.

Sektör yüzde 40 kapasite ile çalışıyor

Triko sektörünün Gaziantep’in bel kemiği olduğunu söyleyen Kurgan, binlerce çalışanın bu sektörden evine ekmek götürdüğünü belirtti. “Dolara bağlı olarak ham madde fiyatlarının yükselmesi sonucunda sektör yüzde 40 kapasite ile çalışıyor, yüzde 60’ı ise çalışmıyor ya da çalışıyormuş gibi yapıyor. Çünkü geçen yıl 40 liraya satılan ipliğin kilogramı 110 liraya çıktı. Dolayısıyla işverenin maliyeti bir an da 3 katına yükseldi. Üretim yapanlar ürün satar dedik, ancak bu da olmadı. Geçen yıl 50 liraya üretilen bir kazak 150 liraya üretiliyor. O nedenle trikocunun işi zor” tespitini yaptı.

Hem sektör hem de esnaf her gün biraz daha eriyor

Kurgan, “Triko sektöründe nakit olarak çalışma çok fazla olmadığından genellikle vadeli çalışılıyor. Örneğin; 300 bin adet bir ürün yapan firma vadeli satabiliyor, peşin olduğunda sadece 100 bin adet satabiliyor, kalanını satamıyor. Vadeli satışlarda çok sıkıntılar yaşanıyor. Trikocu ham maddeyi döviz ile alıyor, lakin ürününü TL ile satıyor. Bunun bir önüne geçilemediğinden hem sektör hem de esnaf her gün biraz daha eriyor” açıklamasında bulundu.

Kurgan, kentimizde trikoda bin 500 iş verenin olduğunu sözlerine ekledi, Gaziantep milletvekillerinin yardım etmemesinden dert yandı. “Türkiye’nin bel kemiği tekstil, tekstilin de bel kemiği Gaziantep ve İstanbul.  Sektörün sorunlarını ve sıkıntıları her platformda dile getirmemize rağmen milletvekillerimiz, ‘Gelip de ne derdiniz var’ diye sormadı. Hiçbir zaman esnafımızla bir toplantı yapmadılar. Bin 500 işverenimiz yok, binlerce insan evine ekmek götürüyor” şeklinde konuştu. 

 

gaziantepsabah.com