Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ) lisans eğitimi gören Mert Can Altun, sadece iki parmağı ve sesli komutlarla yönlendirdiği bilgisayarda yapay zeka teknolojisini kullanarak sinematografik ve sanatsal içerikler üretiyor. Bebeklik döneminde geçirdiği rahatsızlık sonucu yüzde 90 bedensel engelli kalan 22 yaşındaki Altun, küçük yaşlardan itibaren bilgisayar programlarına, sinema ve sanatsal etkinliklere ilgi duydu. İki yıl önce HKÜ Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünü burslu kazanarak lisans eğitimine başlayan Altun, fiziksel engeli nedeniyle çok sevdiği sinema ve sanatsal eser üretiminde görev alamayınca yapay zeka teknolojisinden yararlanmaya karar verdi.
Yalnızca sağ elinin baş ve işaret parmağını kullanabilen ve sesli komutlarla bilgisayarda işlem yapabilen Altun, fikirlerini yapay zeka desteğiyle sinematik ve estetik açıdan etkileyici görsellere dönüştürüyor. Günün büyük bölümünü bilgisayar başında geçiren Altun’un hazırladığı içerikler, ulusal ve uluslararası sergilerde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Altun, sinema aracılığıyla hayal dünyasını diğer insanlara aktarmayı amaçlıyor.
Yapay zeka desteğiyle kısa filmler, film kesitleri ve dijital resimler üreten Altun, “Yapay zeka, hayal gücümü ortaya çıkarabilecek bir araç. Yapay zekanın yardımıyla hayal gücümdeki görselleri üretebileceğim alan olan sinemayı seçtim. Düşük bütçeyle bile hayal ettiğim her şeyi gerçekleştirebiliyorum.” diyor.
Altun, yapay zekanın engellilere sağladığı faydalara da dikkat çekiyor. “Yapay zeka, engelliler için mucizevi bir araç.” diyen Altun, engellilerin kendilerini normal insanlardan ayrı tuttukları için çekindiklerini ve kendilerini gösteremediklerini ifade ediyor. Yapay zeka sayesinde bu engelleri aşmak ve yeteneklerini sergilemek mümkün oluyor. Altun’un çalışmaları, hem teknoloji hem de sanat alanında ilham verici bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.