Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), bölgenin Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalışla 934 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatta, Gaziantep 808,8 milyon dolarlık hacimle altıncı sıradaki yerini korudu.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), 2026 yılı Şubat ayına ilişkin ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre bölge, Şubat ayında toplam 934 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Bölge ihracatı, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 1,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat dönemi toplam ihracat ise 1,8 milyar dolar olarak kaydedildi; yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4’lük bir düşüş yaşandı.
Gaziantep 808,8 milyon dolarla 6. sırada
Bölgenin ihracat lideri Gaziantep, Şubat ayında 808,8 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşarak Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan iller sıralamasında altıncı oldu. Kentin Ocak-Şubat dönemi ihracatı 1,6 milyar dolar olurken, Gaziantep Şubat ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,2’lik bir artış kaydetti.
GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede uluslararası gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, “21. yüzyılın ilk çeyreğini tamamladığımız bu dönemde savaşların devam ediyor olması bizleri derinden endişelendiriyor. Umuyoruz ki bir an önce bölgede kalıcı barış sağlanır” dedi.
İhracattaki yatay seyre ilişkin de değerlendirmede bulunan Kileci, takvim etkisine dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl şubat ayı 29 gün idi, bu yıl Şubat ayında takvim etkisiyle birlikte ihracatımız yatay seyretti” ifadelerini kullandı.
Pazar çeşitliliği vurgusu
Sürdürülebilir ihracat için pazar çeşitliliği ve lojistik alternatiflerin kritik önem taşıdığını vurgulayan Kileci, “GAİB olarak üyelerimizin pazarlara erişimini güçlendirecek çalışmaları kararlılıkla sürdürüyoruz” diye konuştu.
Bölgedeki diğer illerin Şubat ayı ihracat rakamları ise şöyle sıralandı:
-
Kahramanmaraş: 102,3 milyon dolar
-
Mardin: 72,7 milyon dolar
-
Şanlıurfa: 29,4 milyon dolar
-
Malatya: 29,1 milyon dolar
-
Diyarbakır: 14,8 milyon dolar
-
Kilis: 13,2 milyon dolar
-
Adıyaman: 7,6 milyon dolar
GAİB’den çalıştay ve fuar trafiği
GAİB’in Şubat ayı boyunca yürüttüğü faaliyetlere de değinen Kileci, görev süresi dolan Ticaret Müşavirleri ile ihracatçıları buluşturduklarını, gümrük eğitimleri düzenlediklerini ve Paris’teki Première Vision Fuarı’na katılım sağladıklarını belirtti. Kileci, “Tüm Birliklerimiz, hem kamu hem de özel sektör temsilcileriyle sürekli temas halinde kalarak ihracatımızı bir adım ileriye taşıyacak fırsatları değerlendiriyor. Faaliyetlerimiz hız kesmeden devam ediyor” dedi.








