Beyaz Baston Haftasında Görme Engellilerin Gündemi; Erişebilirlikten, İstihdama Acil Çözüm Bekleyen sorunlar
Haber Kategorisi: Gaziantep

Beyaz Baston Haftasında Görme Engellilerin Gündemi; Erişebilirlikten, İstihdama Acil Çözüm Bekleyen sorunlar

Beyaz Baston Haftası dolayısıyla Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Mehmet Yıldırım ile yapılan görüşmede, görme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri kapsamlı biçimde ele alındı.

Beyaz Baston Haftası dolayısıyla Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Mehmet Yıldırım ile yapılan görüşmede, görme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri kapsamlı biçimde ele alındı. Toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çeken Yıldırım, haftanın yalnızca sembolik bir anma değil, somut adımların atılması gereken bir farkındalık süreci olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Görme engellilerin en çok konuşulan sorunlarının başında erişilebilirlik geliyor. Kaldırımların işgal edilmesi, hissedilebilir yüzeylerin standartlara uygun yapılmaması ya da kısa sürede tahrip olması, sesli sinyalizasyon sistemlerinin çalışmaması gibi problemler, bireylerin bağımsız hareket kabiliyetini ciddi biçimde kısıtlıyor. Mehmet Yıldırım, erişilebilirliğin bir lütuf değil, temel bir hak olduğunun altını çizerek, yerel yönetimlerin ilgili mevzuatlara uygun, denetimi güçlü ve sürdürülebilir çözümler üretmesi gerektiğini ifade etti.

 

Eğitim alanında yaşanan sorunlar da görme engelli bireylerin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Braille materyallere erişimde yaşanan yetersizlikler, ders kitaplarının zamanında temin edilememesi ve dijital eğitim içeriklerinin erişilebilir tasarlanmaması, eğitimde fırsat eşitliğini zedeliyor. Yıldırım, özellikle dijitalleşen eğitim sistemlerinde erişilebilirliğin baştan planlanmasının şart olduğunu belirterek, üniversitelerden halk eğitim merkezlerine kadar tüm kurumların bu konuda sorumluluk alması gerektiğini dile getirdi.

 

İstihdam sorunu ise görme engellilerin en yakıcı başlıklarından biri olarak öne çıkıyor. Kota uygulamalarının yeterince etkin kullanılmaması, özel sektörde önyargılar ve uygun çalışma ortamlarının oluşturulmaması, nitelikli görme engelli bireylerin iş gücüne katılımını zorlaştırıyor. Mehmet Yıldırım, kamuda ve özel sektörde erişilebilir çalışma alanlarının artırılması, mesleki eğitim ve beceri kazandırma programlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, istihdamın sosyal yardım anlayışından çıkarılıp üretkenlik temelinde ele alınmasının önemine dikkat çekti.

 

Sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan güçlükler de görüşmede gündeme gelen başlıklardan biri oldu. Hastanelerde yönlendirme sistemlerinin yetersizliği, randevu ve bilgilendirme süreçlerinde erişilebilir uygulamaların eksikliği, görme engelli bireylerin bağımsız biçimde sağlık hizmeti almasını zorlaştırıyor. Bu noktada sesli yönlendirme sistemleri, erişilebilir mobil uygulamalar ve personel farkındalığının artırılması, çözüm önerileri arasında yer aldı.

 

Toplumsal farkındalık ve bilinç eksikliği, tüm bu sorunların ortak paydası olarak öne çıkıyor. Beyaz bastonun yalnızca bir yardımcı araç değil, bağımsız yaşamın simgesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, toplumun tüm kesimlerinin bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini belirtti. Medyanın, sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumlarının ortak çalışmalarıyla farkındalığın kalıcı hale getirilebileceğini ifade etti.

 

Beyaz Baston Haftası’nın, görme engellilerin sesinin daha güçlü duyulduğu, sorunların görünür kılındığı ve çözüm için iradenin ortaya konduğu bir süreç olması gerektiğini belirten Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Mehmet Yıldırım, “Erişilebilir bir şehir, erişilebilir bir eğitim ve adil bir istihdam ortamı mümkün. Yeter ki görme engellilerle ilgili politikalar masa başında değil, sahada ve katılımcı bir anlayışla şekillendirilsin,” sözleriyle çağrısını yineledi.