Aşı reddi vakalarının artmasıyla birlikte, Sağlık Bakanlığı aile sağlığı merkezlerinde (ASM) görev yapan hekimlere, aşı reddi ya da tereddüdü olan hastalardan her ay imza alma zorunluluğu getirdi.
Bu uygulama, günlük ortalama 60-70 hasta bakan aile hekimlerine ek bir iş yükü oluştururken, imza alınamayan hastaların sorumluluğu da hekimlere yükleniyor. Aşılama oranlarındaki düşüş nedeniyle toplum sağlığının risk altına girmesi üzerine, ASM’ler tarafından aşı reddeden vatandaşlar telefonla bilgilendiriliyor.
Son olarak, bir hemşire ile aşı yaptırmayı reddeden bir vatandaş arasındaki mesajlaşmanın sosyal medyada paylaşılması tartışma yarattı. Vatandaş, imza atma zorunluluğu olmadığını belirterek hemşireyi baskı yapmakla suçladı ve dava açabileceğini söyledi.
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, doktorların bu tür vakalar nedeniyle şiddet gördüğünü ve dava tehditleriyle karşılaştığını ifade etti. Kırımlı, Bakanlığın halkı doğru bilgilendirmediğini ve aşıya teşvik etmediğini belirterek, hekimlere yönelik "ikna edin" baskısının sürdüğünü ve bunun sonucunda hekimlerin "para için aşı yaptırmak istiyorlar" şeklinde yanlış bir algıyla karşı karşıya kaldığını vurguladı.