Antep Fıstığında Verimli Yıl; Üreticiyi Sevindiriyor Ama Fiyatlarda Düşme Beklenmiyor
Haber Kategorisi: Gaziantep

Antep Fıstığında Verimli Yıl; Üreticiyi Sevindiriyor Ama Fiyatlarda Düşme Beklenmiyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli tarımsal ürünü olan Antep fıstığında bu yıl verimli bir sezon yaşanıyor. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, 60 kişilik bir ekip ile fıstık bahçelerinde incelemeler yaparak rekolte tahmininde bulunacak.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Şahan, ağaçlardaki meyve tutumunun yüksek olduğunu ve bu durumun yüksek rekolte beklentisi oluşturduğunu belirtti. Şahan, "Arazi gözlemlerine baktığımızda Antep fıstığı ağaçlarında çok iyi meyve tutumu var" dedi. Fiyatların şu anda yüksek olduğunu ifade eden üreticiler, ihracatın devam etmesi nedeniyle fiyatlarda düşüş beklemiyor.

Ahmet Şahan, Antep fıstığının Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Antep fıstığı üretiminin yüzde 90'ından fazlasının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştiğini belirten Şahan, "Sadece Şanlıurfa ve Gaziantep, ülkemiz üretiminin yüzde 70'ini karşılamaktadır. Dünyada Antep fıstığı üretiminde 3. sıradayız. Antep fıstığına olan talep son yıllarda arttı, çünkü hem kıymetli bir ürün haline geldi hem de üretici ve çiftçinin yüzünü güldüren bir ürün oldu" dedi.

Antep fıstığı üretiminin 2010'lu yılların başında 150 bin tona yaklaştığını, 2020'den sonra ise 200 bin tonun üzerine çıktığını ifade eden Şahan, "Çiftçilerimizin yoğun ilgisi, yeni fidanların dikilmesi ve yeni bahçelerin tesis edilmesiyle, şu an 60 milyon olan Antep fıstığı ağaç varlığımızın yarısı kadar da Antep fıstığı fidanı dikilmiş durumda. Bu, ağaçların meyve vermesiyle birlikte önümüzdeki 4-5 yıl içinde üretimimizin yüzde 50 civarında artacağı anlamına geliyor."

Geçen yılın rekoltesinin 176 bin ton olduğunu hatırlatan Şahan, "Geçen yıl yok yılıydı. Buna rağmen 176 bin ton Antep fıstığı üretildi. Bu yıl var yılı. Arazi gözlemlerimize göre, Antep fıstığı ağaçlarında çok iyi meyve tutumu var ve yüksek bir rekolte bekliyoruz. Bu artışla birkaç yıl içinde dünya sıralamasında İran'ın önüne geçeceğimizi düşünüyorum. İlerleyen yıllarda birinci sıraya da yerleşebiliriz" dedi.

Temmuz ayında rekolte çalışması yapacaklarını belirten Şahan, "Mart ve nisan aylarında bazı bölgelerde dolu yağışı ve çiçek döneminde fazla yağış nedeniyle bazı bahçelerde sorunlar yaşandı. Halen de bu riskler mevcut. Bu riskler sona erdiğinde temmuz ayında mühendis arkadaşlarımızla birlikte rekolte çalışması yapacağız ve bu yılki üretimimizi belirleyeceğiz" dedi. Şahan, bu dönemde çiftçilerin en önemli görevinin, Antep fıstığının gübrelenmesi, beslenmesi, hastalıklara karşı ilaçlanması ve sulanması olduğunu kaydetti.