Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeyle, aile hekimi değişikliği için gerekli olan 3 aylık bekleme süresi 1 aya düşürülürken, belirli sağlık hizmetlerinin 7 gün 24 saat kesintisiz sunulmasının önü açıldı.
Aile Hekimi Değişikliği Kolaylaşıyor
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, aile hekimliği sistemine kayıtlı bireylerin farklı bir ilde ikamet etmesi durumunda, hekim değişikliği daha hızlı gerçekleştirilebilecek. Vatandaşlar, herhangi bir engelle karşılaşmadan 1 ay içinde aile hekimlerini değiştirebilecek.
Ayrıca, aile hekimlerinin sorumlu olduğu nüfusun azaltılması amacıyla yeni aile sağlığı merkezleri ve birimleri planlanıyor. Önceden 4 bin olan bir aile hekiminin hizmet verdiği maksimum kişi sayısı, yapılan düzenlemeyle 3 bin 500’e düşürüldü. Bu sınırın üzerindeki nüfus, yoğunluğun daha az olduğu yeni açılan aile hekimliği birimlerine yönlendirilecek. Böylece sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşırken, hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.
7 Gün 24 Saat Hizmet Kapsamı Genişletiliyor
Özellikle entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimliği birimlerinin, kesintisiz hizmet verebilmesi için düzenlemeler yapıldı. Yeni yönetmeliğe göre, bu birimlerde görev yapan aile hekimleri defin ruhsatı ve adli ölü muayenesi hizmetlerinden muaf tutulacak.
Öte yandan, aile sağlığı merkezlerinde boş bulunan iki birimden biri, öncelikli olarak aile hekimliği uzmanlarına tahsis edilecek. Uzmanlar, boşalan birimlerde öncelikli yerleştirme hakkına sahip olacak.
Aile sağlığı çalışanlarının aile hekimleri tarafından belirlenmesi için tanınan süre 1 ayla sınırlandırıldı. Eğer bu sürede uygun bir sağlık çalışanı bulunamazsa, il sağlık müdürlükleri sözleşme yaparak personel atayabilecek.
Yeni Hizmet Alanları ve Taşınma Süreci
Aile sağlığı merkezlerinin hizmet ihtiyaçlarına göre açılması ve ruhsatlandırılması süreci, il sağlık müdürlükleri tarafından tamamlanacak. Bunun yanı sıra, yıkım kararı, kentsel dönüşüm ya da imar düzenlemesi gibi nedenlerle boşaltılması gereken aile sağlığı merkezleri, öncelikle kamuya ait bir mekana taşınacak. Kamu binası bulunamaması halinde, aile hekimlerinin temin edeceği uygun bir mekanda hizmete devam edilmesi sağlanacak.
Yeni yapılanma kapsamında, aile sağlığı merkezleri için kamu binaları tahsis edildiğinde veya yeni binalar inşa edildiğinde, merkezlerin belirlenen yeni alanlara taşınması zorunlu olacak.