Kamuoyunda "Ceza İnfaz Paketi" olarak bilinen 10. Yargı Paketi'nin ayrıntıları netleşmeye başladı.
Kadına ve çocuğa yönelik şiddet, gasp, ölümlü trafik kazaları gibi toplumda infial uyandıran suçlarla ilgili önemli düzenlemeler getiriliyor.
Tahliye Uygulamalarına Sınırlama Geliyor
Yeni düzenleme ile kadına ve çocuğa karşı işlenen şiddet suçlarında sanıkların ilk duruşmada tahliye edilmelerinin önüne geçilecek. Aynı şekilde taksirle ölüme sebebiyet verme gibi suçlarda da denetimli serbestlik kararı verilmesine neden olan mevcut yargılama usulleri ve iyi hal indirimi uygulaması yeniden düzenlenecek.
Alt Sınırlar Artırılıyor
Daha önce ceza alt sınırı iki yıldan az olan ve toplum vicdanını yaralayan suçların cezaları yeniden ele alınacak. Alt sınır 2 yılın üzerinde olacak şekilde yeniden düzenlenerek kısa sürede tahliyelerin önüne geçilecek.
- Trafikte Yol Kesme: Mevcut durumda bir ila üç yıl arasında olan hapis cezasının alt sınırı üç yıl olarak revize edilecek.
- Ölümlü Trafik Kazaları: Alt sınır iki yıldan dört yıla, üst sınır ise 12 yıldan 15 yıla çıkarılacak. Eğer kazada birden fazla kişi hayatını kaybetmişse ya da hem ölüm hem yaralanma söz konusuysa, üst sınır 24 yıla kadar yükselebilecek.
- Gasp: Suçun cezası altı ila on yıl arasında değişirken, faillerin iyi hal indiriminden yararlanması engellenecek.
İyi Hal İndirimi ve Serbest Bırakma Uygulamalarında Değişiklik
Yeni düzenleme, infaz sisteminde kapsamlı değişiklikler içeriyor. Özellikle basit suçlardan sabıkası bulunan, ancak herhangi bir cezai işlem görmeyen faillerin işlediği suçlar cezasız kalmayacak.
Mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakılma uygulamasına son verilecek. Kadına ve çocuğa şiddet, gasp ve ölümlü trafik kazaları gibi davalarda şartlı tahliyeler zorlaştırılacak. Bu düzenlemelerin, toplumsal vicdanı yaralamayacak şekilde daha adil kararlar alınmasına olanak sağlaması hedefleniyor.
Toplum Vicdanına Duyarlı Yargılama
10. Yargı Paketi’nin, ceza adalet sisteminde önemli bir reform niteliği taşıdığı belirtiliyor. Yeni düzenlemelerle birlikte cezaların caydırıcılığı artırılarak toplumda güvenin tesis edilmesi amaçlanıyor.