Türkiye ile Suriye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde yeni bir sürecin başlangıcına işaret eden önemli bir adım atıldı.
İstanbul'da geniş katılımlı olarak düzenlenen Türkiye-Suriye Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) 1. Dönem Toplantısı, iki ülke arasında ticari iş birliğini yeniden canlandırmayı hedefliyor.
Toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal el-Şa'ar ve beraberindeki heyetin yanı sıra DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı Mahsum Altunkaya ve çok sayıda davetli katıldı.
JETCO Protokolü İmzalandı
Toplantının en önemli gündem maddesi, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alan JETCO 1. Dönem Protokolü oldu. Protokol, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal el-Şa'ar tarafından imzalandı. Söz konusu protokol, önümüzdeki dönemde atılacak adımları kapsayan bir yol haritası niteliği taşıyor.
Değerlendirmelerde bulunan Bakan Bolat, "Görüşmelerimiz neticesinde, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi kapsamlı şekilde ele alan ve önümüzdeki dönemde atacağımız adımları içeren bir yol haritası niteliğindeki JETCO 1. Dönem Protokolü'nü imzaladık. Komşuluk hukukumuz ve kardeşlik bağlarımızla bölgesel kalkınma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.
İş Dünyası İş Birliğine Odaklandı
DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı Mahsum Altunkaya, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekti. Altunkaya, konseyin 2000 yılından bu yana Türkiye-Orta Doğu ve Körfez İş Konseyleri çatısı altında faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlattı.
Altunkaya, 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş süreciyle birlikte çalışmalarını daha kısıtlı imkânlarla yürütmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Bu süreçte özellikle İstanbul, Gaziantep, Hatay ve diğer büyük illerde faaliyet gösteren Suriyeli iş insanları aracılığıyla çalışmalarımıza devam ettik" dedi.
Suriye'de yeni hükümet yapısının oluşmasıyla birlikte muhatapların netleştiğini vurgulayan Altunkaya, Suriye-Türkiye İş Konseyi (STİK) temsilcileriyle yeniden bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.







