İslahiye ve Nurdağı’nı daha güvenli zeminlere taşımak gerekiyor
Haber Kategorisi: Gaziantep

İslahiye ve Nurdağı’nı daha güvenli zeminlere taşımak gerekiyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı ikinci birleşiminde İslahiye ve Nurdağı’nda yıkılan binaların yerine zemin+4 kat yapılmasına bunun dışında ilçelerde mevcut imar planlarının aynen uygulanması maddesi meclisten geçti

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Eski Başkanı H. Özgür Girişken, “İslâhiye ve Nurdağı’nın zemin yapısının yerleşime uygun olmadığı çok açık. Hatalı bir yaklaşım ve geri adım atılacak gibi durmuyor” dedi. 

Depremden ders çıkarmamışız

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı ikinci oturumunda skandal bir karara imza attı. Kahramanmaraş depremleri sonrasında büyük yıkıma uğrayan İslahiye ve Nurdağı’nda yıkılan binaların yerine zemin+4 kat yapılmasına bunun dışında ilçelerde mevcut imar planlarının aynen uygulanmasının meclisten geçmesine tepki gelmeye başladı.

Kat sayısı azaldıkça yapılar daha güvenli hale gelmiyor

Girişken, “İslahiye ile Nurdağı’nın zemin yapısı o kadar kötü ki bırakın 8-9 kat yüksekliği birkaç katlı yapı dahi yapılması tehlikeli olabilir. Örneğin; zemin+4 kat neye göre belirlendi. Bilimsel bir çalışma yapılmış mı? Kat sayısı azaldıkça yapılar daha güvenli hale gelmiyor” açıklamasını yaptı.

Deprem konutlarının tarım alanlarına yapılmasını eleştiren Girişken, “Bir sonraki afette insanların risk altına girdiği başka uygulamalar yapılıyor. Tarım alanı üzerine yapılan konutlarda iki riski birden yüklenmiş oluyoruz. Önce çok değerli olan ve değerini her geçen gün daha fazla anladığımız tarım arazilerimizi geri dönüşsüz bir şekilde kaybediyoruz. Buda uzun vadede başka sorunlara neden olacak. Ayrıca depremden etkilenmiş ve büyük yıkıma uğramış insanları yine hiç güvenilmeyen zeminlere yapılan konutlara yerleştiriyorlar. Güvenli olmayan zeminlerde çok yoğun perdeler ve betonarme marifetiyle güçlendirilmiş, astarı yüzünden pahalıya geliyor” tespitini yaptı.

Konutların yapılacağı alanların seçiminde acele edildi

Konutların yapılacağı alanların seçiminde acele edildiğini söyleyen Girişken, “Hiç kimse ile tartışmadan, hiçbir bilimsel veriye dayanmadan yer seçimleri yapıldı ve insanlar apar topar belirlenmiş rastgele seçilmiş alanlara taşınacaklar. Çok yanlış işler yapılıyor. Aslında afetten hiçbir şey öğrenmediğimizin de bir göstergesi” şeklinde konuştu. 

İslahiye ve Nurdağı’nı daha güvenli zeminlere doğru taşımak gerekiyor

İslahiye ve Nurdağı’nı alüvyonlu zeminlerden uzaklaştırıp daha güvenli zeminlere doğru taşımak gerekiyordu. Bu uzun vadeli analiz ve iyi bir çalışma gerektiriyordu ama çalışmaların hiçbirisi yapılmadı. Şehir plancılarının, mimarların ve işten anlayan yer bilimcilerin katıldığı büyük toplantılarda yer seçimi belirlenmesi gerekirken, masa başında birkaç kişinin kararıyla hareket edilerek aynı hatalar devam ettiriliyor” ifadelerini kullandı.

 

gaziantepsabah.com