İrfan Demirci: Yerli İlaç Üretimi İçin Acil Seferberlik Başlatılmalı
Haber Kategorisi: Sağlık

İrfan Demirci: Yerli İlaç Üretimi İçin Acil Seferberlik Başlatılmalı

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, Dünya Eczacılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşlı nüfusun 2030 yılına kadar yüzde 26,5 oranında artmasının beklendiğini belirterek, bu durumun hastalık yükü, ilaç ihtiyacı ve tedavi maliyetlerini artıracağını vurguladı.

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte sağlık sisteminin sürdürülebilirliği konusunda daha güçlü adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.

Sağlık Sisteminin En Büyük Gündemleri

Kronik hastalıkların artışı, bulaşıcı hastalıkların küresel yayılımı ve antibiyotik direncine karşı mücadeleye dikkat çeken Demirci, ilaç ve sağlık ürünlerine erişimde yaşanan sıkıntıların tüm dünyada önemli bir gündem maddesi olduğunu belirtti. Sağlık sistemlerinin güçlü ve sürdürülebilir hale getirilmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi ve sağlık risklerinin önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Pandemi Sonrası İlaç Tedariki ve Yerli Üretim Çağrısı

Pandemi sürecinde yaşanan ilaç tedarik sorunlarının Avrupa Birliği ülkelerini harekete geçirdiğini ifade eden Demirci, kritik ilaçların üretiminin yeniden Avrupa’ya kaydırılması yönünde çalışmalar yapıldığını hatırlattı. Türkiye’de de yerli ilaç üretimi için acil bir seferberlik başlatılması gerektiğini belirtti.

Kamuda Görev Yapan Eczacılar İçin İyileştirme Talebi

Kamuda çalışan eczacıların çalışma koşulları ve özlük haklarının acilen iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Demirci, emekli eczacıların da haklarının iyileştirilmesi yönünde düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti. Serbest eczanelerin koruyucu sağlık hizmetlerindeki rolünün de finansal ve mevzuat açısından güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Eczacılık Fakültelerinin Kontrolsüz Açılmasına Tepki

Demirci, kontrolsüz şekilde açılan eczacılık fakültelerinin, meslekte nitelik ve nicelik sorunlarına yol açtığını belirterek, yeni fakültelerin açılmaması ve mevcut fakültelerin akreditasyon gerekliliklerini tamamlaması gerektiğini söyledi. Kamuda, ilaç sanayinde ve akademide eczacı istihdamının artırılması gerektiğini de vurguladı.