Son yıllarda geleceğin becerilerine yönelik hazırlanan küresel ekonomik eğilimleri ele alan raporların ortak noktası; teknolojinin artan rolüne ve başta iklim ve biyoçeşitlilik krizi olmak üzere krizlere yapılan vurgudur.
Son yıllarda geleceğin becerilerine yönelik hazırlanan küresel ekonomik eğilimleri ele alan raporların ortak noktası; teknolojinin artan rolüne ve başta iklim ve biyoçeşitlilik krizi olmak üzere krizlere yapılan vurgudur. Bu raporlar, istihdam açısından geleceğe daha hazır, dijital araçları kullanmada daha yetkin ve krizler karşısında daha dayanıklı bireylere yönelik talebin artacağını ortaya koyuyor. Bu bireylerin yetiştirilmesinde eğitim sistemlerine de büyük bir rol düşüyor.
Genel olarak 21. yüzyıl becerileri; Temel yeterlikler, sosyal ve duygusal beceriler, yaratıcılık ve dijital becerilerdir.
ve dijital becerilerdir.
Geleceğin becerilerinin öğrencilere kazandırılması eğitim sistemlerinin en önemli görevidir ancak sadece eğitim sistemlerinin modernize edilmesi ve geleceğin becerilerine odaklanması yeterli değildir. Çünkü bireylerin yetiştirilmesi ve geleceğe hazırlanması görevini yerine getiren eğitim sistemleri, başkaca unsurların da etkisi altındadır. Başka bir deyişle, eğitim ve öğretim sürecini etkileyen oldukça fazla sayıda unsur vardır.
Ayrıca bu becerileri kazandırmada eğitim sisteminin nitelikleri kadar bu sistemleri oluşturan bireylerin de iyi olma hâlleri de çok önemlidir. Sağlıklı ve yeterli gıdaya erişemeyen, okulda kendini güvende hissetmeyen, ailesinden yeterli desteği alamayan çocukların geleceğin becerilerini edinebilmeleri de mümkün görünmüyor. İş güvencesi olmayan veya temel ihtiyaçlarının karşılanmasında dahi sorunlar yaşayan öğretmenlerin ise, öğrencileri geleceğe ve krizlere hazırlama konusunda eksikleri olması kaçınılmazdır.
Kaynaklar
Geleceğin Dünyasına Hazırlanırken Eğitime Bakış-Erg
Abdullah DAMAR | 10.02.2025