Gaziantep’te Protesto Edilen Senet Sayısı Endişe Verici Boyutlara Ulaştı
Haber Kategorisi: Ekonomi

Gaziantep’te Protesto Edilen Senet Sayısı Endişe Verici Boyutlara Ulaştı

Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerinden Gaziantep’te, ekonomik krizin etkileri her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

 Esnaf ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) ödeme güçlüğü yaşadığı kentte, protesto edilen senetlerdeki artış dikkat çekiyor.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin verilerine göre, 2025 yılının ilk üç ayında Gaziantep’te bin 628 adet senet protesto edilirken, bu yılın aynı döneminde bu sayı 236 adet artarak bin 864’e yükseldi.

Ülke genelinde protesto edilen senet sayısı 77 bini aştı

Uzun süredir devam eden ekonomik daralma, tüm sektörleri olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Türkiye genelinde ocak ayında 28 bin 748, şubat ayında 24 bin 33 ve mart ayında 24 bin 853 senet protesto edildi. Böylece yılın ilk çeyreğinde ülke çapında protesto edilen toplam senet sayısı 77 bin 634 olarak kayıtlara geçti.

Güneydoğu’da ilk sırada Gaziantep var

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller bazında protesto edilen senetlere bakıldığında, en yüksek rakam bin 864 ile Gaziantep’te görülüyor. Gaziantep’i sırasıyla bin 432 ile Şanlıurfa, 891 ile Diyarbakır, 240 ile Adıyaman, 197 ile Batman, 180 ile Şırnak, 83 ile Siirt ve 44 ile Kilis takip ediyor. Önümüzdeki aylarda protesto edilen senet adetlerinin daha da artabileceği yönünde endişeler bulunuyor.

Türkiye sıralamasında İstanbul ilk sırada

Türkiye genelindeki iller karşılaştırıldığında, en fazla protesto edilen senet 14 bin 28 adetle İstanbul’da yaşanıyor. İstanbul’un ardından 6 bin 889 ile Konya, 6 bin 457 ile Ankara, 4 bin 529 ile İzmir, 3 bin 525 ile Bursa, bin 864 ile Gaziantep, bin 562 ile Kocaeli, bin 446 ile Samsun, bin 265 ile Aydın ve bin 247 ile Balıkesir geliyor.