Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şubesi iş birliğinde, “Avrupa Yeşil Mutabakat Adaptasyonu İçin İşletmelerde Enerjinin Etkin Yönetimi Paneli” düzenlendi.
GSO Mesleki Eğitim Merkezi’nde (GSO-MEM) gerçekleştirilen panele, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve GSO-MEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Koçak, MMO Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Öztürkmen, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, makine mühendisleri Eyüp Zengin, Tolgahan Demirel, Oğuzhan Üçüncü, endüstri yüksek mühendisi Özge Renklidağ ve çeşitli firma temsilcileri katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, enerji konusunun günümüzde en önemli başlıklardan biri haline geldiğini vurguladı. Küçükparmak, sanayinin sürdürülebilirliğini sağlamak için enerjinin verimli kullanımının önemine dikkat çekti. 2019 yılında başlattıkları Sanayide Dönüşüm Hamlesi kapsamında, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm çalışmalarını “İkiz Dönüşüm” temasıyla sürdürdüklerini belirtti. GSO-MEM’de firmalara karbon ayak izi ölçümleri, raporlama ve yeşil üretime geçiş için yol haritaları sunduklarını ifade etti.
Küçükparmak, Gaziantep Model Fabrika’nın sürece katkılarını da belirterek, yalın üretim ve öğren-dönüş çalışmalarıyla firmaların enerji verimliliğini artırdıklarını, israfı önlediklerini ve bu sayede karbon salınımını azalttıklarını söyledi. İş birliği için MMO Gaziantep Şubesi’ne ve katılımcılara teşekkür etti.
MMO Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Öztürkmen ise sanayinin sağlıklı büyümesi ve güçlü bir altyapıya sahip olması için bu tür faaliyetlere devam edeceklerini belirtti. Enerjinin günümüz ve geleceğin en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu ifade eden Öztürkmen, artan dünya nüfusu ve çeşitlenen teknolojinin enerji ihtiyacını artırdığını, bu nedenle yeni ve temiz enerji kaynakları bulmanın zorunlu hale geldiğini söyledi. Enerji kullanımı arttıkça hava kirliliği ve doğaya verilen zararın da arttığını, bu durumun iklim değişikliğine yol açtığını belirtti. Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonunu sıfıra indirme hedefi olduğunu ve bu nedenle geleceğe hazırlanmalarının kaçınılmaz olduğunu söyledi. İş birlikleri için GSO’ya ve katılımcılara teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde, Makine Mühendisi Eyüp Zengin, sanayide buhar kullanımı, verim artırıcı uygulamalar ve tasarruflar hakkında bilgi verdi. Makine Mühendisleri Tolgahan Demirel ve Oğuzhan Üçüncü, basınçlı hava tesisatları, kayıp kaçakların önlenmesi ve verim artırıcı uygulamalar konularını ele aldı. Endüstri Yüksek Mühendisi Özge Renklidağ ise işletmelerde enerji verimliliği ve enerji yönetimi başlıklarında sunum yaptı. Panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.