Gaziantep’te kış mevsimi ile birlikte artış gösteren grip ve kuru öksürük, Hastane acillerinin dolup taşmasına neden oluyor. Doktorlar, kapalı yerlerde mutlaka maske takılması gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor.
Gaziantep'te havaların soğumasıyla birlikte birçok kişi kuru öksürük başta olmak üzere ağır seyreden grip semptomlarıyla hastanelerin kapısını aşındırıyor. Devlet ve üniversite hastanelerindeki yoğunluk nedeniyle de bütçesini zorlayan vatandaşlar, özel hastanelerin kapısını aşındırıyor. Yetkiler, bu dönemde mümkün olduğu kadar kalabalık yerlere girilmemesi gerektiği, kalabalık ortamlara girmek zorunda olanların ise mutlak maske takmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundular.
Grip Hastalığının influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük belirtileri ile başlayan bazı vakalarda kusma, ishal ve yüksek ateş ile seyreden bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten uzmanlar “Virüs vücuda alındıktan sonra ortalama 1-7 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. İlk belirti genellikle 38 derece üzerinde ateştir. Bunun yanında halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları ile birlikte özellikle çocuklarda bulantı ve kusma da görülebilir. Ateş ve ağrılar 2-4 gün içinde azalırken kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve solunumla ilgili problemler ortaya çıkar. Çoğu belirti 7 gün içinde kaybolurken yorgun hissetme günlerce sürebilir.” diye konuştular.
Uzmanlar, Gribe yol açan İnfluenza virüsünün çok kolay ve hızlı bulaştığını belirterek “Öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların havaya yayılması ile bulaşıyor. Bu anlamda kişisel korunma çok önemli. Virüsü kapmış kişilerle yakın temastan kaçınmalıyız. Bu tür hastalıkta evde istirahat edilmelidir. Aksırma ve öksürme sırasında burun ve ağız kağıt mendille mutlaka kapatılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemelidir.” dediler.
Çocuk, hamile ve yaşlılar ile kronik hastalığı olan kişilere hekim gözetiminde antiviral tedavi başlanabileceğini belirten uzmanlar ”Bu tip ilaçlar da şikayetlerin ilk 2 gününde başlanırsa daha etkili olmaktadır. Antibiyotikler ise virüse etkili olmadığından gereksiz kullanım bakterilerin direnç kazanmasına neden olmaktadır.” diye konuştular