Gaziantep Sağlık Müdürü Şahin: 'Grip Mevsimsel, Hekime Danışmadan İlaç Kullanmayın'
Haber Kategorisi: Sağlık

Gaziantep Sağlık Müdürü Şahin: 'Grip Mevsimsel, Hekime Danışmadan İlaç Kullanmayın'

Kış mevsimiyle birlikte artan üst solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, vatandaşlara önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

 Grip vakalarının mevsimsel döngü içinde görüldüğünü belirten Şahin, hastaneler yerine ilk başvurunun Aile Sağlığı Merkezleri’ne yapılması gerektiğini vurguladı.

“Grip Mevsimsel, Antibiyotik Kullanmayın”
Dr. Beytullah Şahin yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla birlikte görülen grip ve benzeri şikâyetlerin mevsimsel bir döngüye bağlı olduğunu ifade etti. Sağlık kuruluşlarından alınan verilere göre, bu vakaların büyük bölümünün virüs kaynaklı olduğunu belirten Şahin, “Vatandaşlarımızın hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanmamaları çok önemli. Antibiyotikler, viral enfeksiyonlarda etkili değildir. Gereksiz kullanım hem bireysel sağlık riski oluşturur hem de antibiyotik direncine yol açar” dedi.

Hafif Şikâyetlerde İlk Adres ASM
Ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve halsizlik gibi hafif belirtilerde vatandaşların öncelikle Aile Sağlığı Merkezleri’ne gitmesinin önemine dikkat çeken Şahin, bu sayede sağlık hizmetlerinin daha etkin yürütüleceğini belirtti. Dr. Şahin, iyileşme sürecinde istirahat, bol sıvı tüketimi, dengeli beslenme ve düzenli uykunun vücut direncini artıracağını sözlerine ekledi.

Risk Gruplarına Özel Uyarı
Yaşlı, hamile, çocuk ve kronik hastalığı bulunan kişilerin mevsimsel enfeksiyonlara karşı daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Şahin, kalabalık ortamlardan uzak durulmasını, hasta kişilerle temasın azaltılmasını ve şikâyetler sürdüğünde mutlaka hekime danışılmasını önerdi.

“Sağlık Hizmetini Doğru Kullanın”
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, açıklamasının sonunda, “Sağlıklı bir kış geçirmek için uzman önerilerine uymak ve sağlık hizmetlerini doğru basamakta kullanmak büyük önem taşıyor” diyerek vatandaşları bilinçli sağlık hizmeti kullanımı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.